Efter domen: Rusning till Piratpartiet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-17

På två timmar fick partiet 500 nya medlemmar

Efter Pirate Bay-domen har medlemmarna rusat till Piratpartiet.

Resultat efter två timmar: 500 nya piratpartister.

– Det här stärker deras möjligheter i EU-valet, säger statsvetarprofessor Ulf Bjereld till Aftonbladet.

Christian Engström, förste vice ordförande i Piratpartiet.

Strax före domen i det uppmärksammade Pirate Bay-målet hade Piratpartiet runt 14 500 medlemmar.

Två timmar efter den fällande domen, där samtliga åtalade dömdes till ett års fängelse var, var medlemstalet uppe i över 15 000.

500 nya medlemmar på två timmar.

– Det var väntat. Orsaken är att så många är upprörda över domen, säger Christian Engström, partiets förste vice ordförande till Aftonbladet.

”Biljett in i EU-parlamentet”

– Vi kan inte vinna de här frågorna på den juridiska spelplanen, däremot på den politiska. Om syftet var att höja deltagandet i EU-valet bland väljare under 30, då tror jag att tingsrätten har gjort underverk, säger Engström.

Partiet kallar domen ”en biljett in i Europaparlamentet”. De får visst medhåll från Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

– Det som är svårt att förutsäga är hur de lyckas mobilisera sina anhängare. För många unga är det här viktiga frågor. Den stora utmaningen ligger i att få dem att gå och rösta, säger Bjereld.

För att inte förlora mandat till Piratpartiet måste också andra partier ta frågor om fildelning och upphovsrätt på allvar, menar han.

Väljare under 30

– De etablerade partierna måste visa att de har förstått att det här inte bara handlar om att skydda upphovsrätten, eller om ungdomskriminalitet. Man måste visa att man har förstått att fildelningsproblematiken har skapat nya politiska frågor.

Men även om Piratpartiet lyckas ta en plats i EU-parlamentet - spelar det någon roll? Ja, säger vice partiordförande Christian Engström.

– Det här är stora frågor i hela Europa. Om vi kommer in i parlamentet är jag säker på att man kommer att lyssna på oss. Vi har kunskap i frågan och bra kontakt med bloggosfären och internetvärlden.

Vilka väljare hoppas ni på?

– I första hand väljare under 30 som egentligen hade tänkt stanna hemma och strunta i EU-valet. Nu har de en anledning att visa vad de tycker om den här domen, om FRA, om Ipred och alla andra initiativ för att begränsa internet, säger Christian Engström.

ANNONS