”Jag åt dadlar till förbannelse”

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2009-10-08

LÄS HÄR: Utdrag ur Herman Lindqvists bok om Victoria

Boken ”Victoria – Drottning med tiden” släpps den 17 november.

Men redan nu kan du smygläsa ett utdrag ur boken.

Här berättar Victoria om dadlarna, dyslexin – och Daniel.

OM BESÖKET I ARABEMIRATEN:

”Victoria berättar för mig att då hon var på officiellt besök i Arabemiraten råkade hon säga att hon tyckte om dadlar. Då hon kom tillbaka till sin svit var ett helt rum fyllt med dadlar.

– Det var brickvis med dadlar. De stod i askar, korgar, burkar – överallt. Det var dadlar i alla varianter. Dadlar med pistach. Dadlar med choklad. Dadlar med mörk choklad. Dadlar med ljus choklad. Dadlar utan choklad. Dadlar med marsipan. Dadlar med sylt.

– Jag har ju svårt att lämna mat och jag vill alltid visa min uppskattning. Det blev svårt med dadlarna. Jag åt till förbannelse. Det var lager på lager i olika formationer. Det syntes knappt att jag smakat. Jag bjöd SÄPO på dadlar. Alla som kom fick dadlar. Det var dadelkalas inne hos mig.”

OM DYSLEXIN:

”– Genom att mamma var förberedd blev det inte så svårt. Jag fick lära mig tidigt att alla människor har något problem. Detta var mitt problem. Det var medfött och inte mitt fel. Jag fick hjälp med läxläsning och på annat sätt. Men det är fortfarande besvärligt och tungt att läsa. Jag föredrar ljudböcker. Alla dyslektiker får inte så mycket hjälp och stöd som jag fick. Det är lätt att tro att man är dum i huvudet och bli retad av kamrater. Jag slapp det, men man kan få dåligt självförtroende. Genom att mamma pratade med mig tidigt så gick det ändå ganska bra.”

OM DANIELS SJUKDOM UNDER FÖRLOVNINGEN:

”Många av journalisterna skrev sedan att Daniel verkat nervös och spänd, vilket de tyckte var helt naturligt med tanke på situationen. Ingen anade vilken kraftansträngning det hade varit för honom, för just då hade hans blodvärden allvarligt försämrats. Daniels tillstånd blev allt sämre under intervjun.Men han klarade pressen. Ingen utomstående anade någonting. Han medicinerade kraftigt.”