Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Allt mindre gift i laxen

Publicerad 2019-03-16

Dioxinhalterna i lax går ner. Arkivbild.

För första gången sedan mätningarna började för snart 20 år sedan minskar halterna av dioxiner i lax fångad i Bottenhavet och Bottenviken och ligger nu under Livsmedelsverkets gränsrekommendation, uppger P4 Gävleborg. Trots det kommer inte kostråden för lax att ändras.

– Halterna är förhållandevis höga ändå i laxen tyvärr. Så kostråden gäller den fisk som fångas nu också, säger Marie Aune, kemist på Livsmedelsverket.

Dioxiner är ett miljögift som kan påverka hälsan. Bland annat kan män som exponerats för dioxiner som foster eller spädbarn få sämre spermiekvalitet.

Livsmedelsverket rekommenderar att barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder inte ska äta fisk som kan innehålla höga halter av dioxin oftare än två till tre gånger per år.

Varför halterna minskat vet inte Livsmedelsverket, men trenden finns även på andra ställen.

– Vi har haft kontakt med våra danska kollegor också och de har fått liknande resultat även i Danmark, säger Marie Aune.