De kämpar för sin rätt i Ryssland

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-25

Situationen för landets flyktingar har försämrats

MOSKVA

Ryssland åt ryssarna.

På senare år har livet för landets invandrare blivit allt tuffare.

– Tendensen har varit tydlig under Vladimir Putins tid vid makten, politiken är i dag genomsyrad av fiendskap mot invandrare, säger Jelena Burtina på hjälporganisationen Medborgarstöd till aftonbladet.se.

Klockan är tjugo minuter i tio och på träbänken utanför den gula trevåningsbyggnaden inne på gården i Moskva sitter redan Akakij, Tatjana och Jurij.

De väntar på att dörren ner till källarplanet ska öppnas och juristerna inta sina platser vid datorerna.

Akakij, Tatjana och Jurij ser ut som helt vanliga ryssar. Men de har haft oturen att under Sovjettiden flytta till andra republiker än den ryska. Nu har de problem med pass, folkbokföring och att få jobb.

– För fem år sedan fick jag väskan uppskuren på en marknad och mitt gamla sovjetiska pass stals. Sedan dess har jag inte kunnat få mina papper i ordning. Jag blir runtskickad mellan olika myndigheter och organisationer, säger Tatjana, 60, född i Ryssland men som efter giftermålet flyttade till Uzbekistan. Sedan snart tio år är hon tillbaka i Ryssland.

Får ingen pension

Tårar kommer i Tatjanas ögon och hon plockar fram pappret från utrikesdepartementet: ”Person utan medborgarskap”, står det på en rad. Sedan passet blev stulet för fem år sedan får Tatjana inte längre ut någon pension. Hon försörjs av sonen.

Akakij är här för att hjälpa sin fru. För tretton år sedan flydde de ur sitt brinnande hus i krigets Abchazien. Passen förstördes och sedan dess har hustrun inte lyckats få ett nytt.

– Jag hoppas de kan hjälpa mig här. Om min fru får passet kan hon börja arbeta med mig på marknaden, säger Akakij.

Dörren ner till källaren har öppnats och en kö på den smala bänken invid ena väggen bildas. Innanför väntrummet finns det lilla kontorslandskapet av fem - sex skrivbord med datorer. Vid datorn bakom ett sitter Jelena Burtina.

– Vi försöker hjälpa de som kommer hit med att överklaga myndigheternas beslut och hjälpa till att hitta andra, alternativa vägar för att få rätt till medborgarskap eller folkbokföring. Via de officiella vägarna är det omöjligt. Den nya migrationslagen har gått från att hjälpa invandrare till att göra det så svårt för dem som möjligt. Lagen färgas av xenofobi, säger Jelena.

Få blir godkända

Till organisationen Medborgarstöd söker sig människor som av olika anledningar kommit i kläm mellan myndigheter eller som är på verklig flykt. Just nu kommer många från Afghanistan. Men ytterst få blir godkända som flyktingar.

– Just nu finns det runt 300 000 flyktingar i hela Ryssland. Det är ett skämt. Lagen följer i princip alla internationella konventioner, men i praktiken fungerar det inte så.

Enligt Jelena Burtina har attityden till utlänningar skärpts under Putins tid som president. I dag går det att vinna politiska poäng på hårdare tag mot invandrare.

– Det är Ryssland åt ryssarna som gäller, säger hon.

Lyckas ni hjälpa någon här?

– Vi kan inte hjälpa någon på ett avgörande sätt, men vi kan hjälpa till med att säga hur man ska göra. Vid enstaka tillfällen händer det ändå att en av våra jurister vinner i rätten och att en person lyckas få alla papper i ordning.

Uppe på gården på träbänken sitter Jurij och röker. Han är propert klädd i skjorta och kostym. De enda snygga kläder han äger säger han och berättar en Kafkahistoria.

Fick medborgarskap

Jurij föddes i Kazakstan, tjänstgjorde i Röda armén, utbildade sig till ekonom, sålde allt han ägde, flyttade till Ryssland, fick medborgarskap efter mycket om och men, satsade pengar i det "Sociala initiativet" för att billigt kunna köpa en lägenhet, blev totallurad, utblottad och vägras nu folkbokföring och därmed jobb.

– Förut sa arbetsgivarna: ”kom tillbaka när du har ett pass”, nu säger de: ”kom tillbaka när du är folkbokförd.”

Nu funderar han på att skicka dottern Julia, 17, till brodern på Kamtjatka, långt borta vid Stilla havet.

– Där kanske det går enklare. Här kan jag inte erbjuda henne någonting. Varför är det så här? Jag är ju ryss, jag har tjänstgjort i armén, jag är patriot och en duktig ekonom.

När jag går sitter Jurij kvar på bänken. Nere i källaren har Akakij fått hjälp av en jurist. Tatjana syns inte längre till. Istället strömmar nya hit, hela tiden, med buntar av papper i påsar och väskor som ska bevisa vilka de är.

– Om inte vi fanns skulle de här människorna inte ha någon att vända sig till, säger Jelena Burtina.

Läs också

ANNONS

Följ ämnen i artikeln