”Polisen ger mig det skydd jag vill ha”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-15

NA:s chefredaktör Ulf Johansson tar hotet på största allvar

Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson har redan diskuterat med polisen om eventuellt personskydd.

– De ger mig det skydd jag vill ha, men om så blir fallet och i så fall hur det kommer se ut är något som vi måste diskutera mer, säger han till aftonbladet.se.

Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda.

Sedan publiceringen av Lars Vilks teckning av profeten Mohammed som rondellhund har det varit en intensiv och omtumlande period för alla anställda på NA och tidningens chefredaktör i synnerhet.

– Lokalt har situationen lugnat sig något, men internationellt kan man väl säga att kritikstormen snarare har eskalerat. Jag hade inte förväntat mig att det kunde bli så här.

Nu har al-Qaidas påstådda ledare i Irak utfäst en belöning på 50 000 dollar till den som tar Ulf Johansson av daga.

– Detta är naturligtvis ett direkt riktat hot mot mig, något som jag inte upplevt tidigare. Det är en direkt dödsdom. Det är inte så ofta man har ett pris på sitt huvud, säger Ulf Johansson.

Hur allvarligt är hotet?

– Det vet jag inte. Det är i första hand polisen och säkerhetspolisen som får bedöma det.

Har du haft kontakt med polisen och Säpo?

– Jag har direktkontakt med polisen i Örebro. De har sagt till mig att de ställer upp på det skydd jag vill ha. Men det kommer jag atlltså att göra upp med dem.

Ångrar du att ni publicerade teckningen?

– Nej. Jag tycker snarare att detta understryker vikten av publiceringen. Vi ville slå ett slag för yttrande- och tryckfriheten och det behövdes tydligen.