Tio år för mordet i Strömstad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-27

Chockade Strömstad Sommaridyllen Strömstad skakades av det brutala mordet. I dag dömdes en 24-årig man till 10 års fängelse för mordet.

I somras slogs den 39-åriga kvinnan ihjäl med en planka en sen utekväll i Strömstad.

I dag dömdes en 24-årig man till tio års fängelse och livstids utvisning för mordet.

Det var en sommarkväll i slutet av juli som mannen och kvinnan träffades på den krog där mannen i vanliga fall arbetade. Just den här kvällen var han dock ledig och var på krogen för att roa sig.

Kvinnan var på semester i Strömstad och efter en kväll med dans bestämde sig paret för att gå ut till en undanskymd gränd.

Ett vittne berättade hur hon såg en kvinna som "var mycket glad och skrattade" gå tillsammans med en man som "var sammanbiten och såg sig om över axeln".

Morgonen efter hittades kvinnan död i gränden, slagen upprepade gånger i huvudet. I närheten hittades en trasig träbräda, nedsölad med blod och hår från kvinnan.

"Skulle känna samma smärta"

Den 24-årige mannen har erkänt grovt misshandel och grovt vållande till annans död men nekar till att han velat döda kvinnan.

Enligt mannen började kvinnan skratta åt honom när han inte kunde fullborda en sexakt. Då tappade han besinningen, tog upp brädan, och slog till. I polisförhör har han sagt att han ville att hon skulle känna samma smärta som han kände.

Slagen var så kraftiga att hennes kranie krossades.

Tingsrätten skriver i sitt domskäl att även om straffvärdet för mordet ”skulle kunna anses överstiga fängelse i tio år”, kan brottet inte räknas till de allvarligaste fallen av mord som leder till livstids fängelse.

Mannen döms även till livstids utvisning. Han är gift med en kvinna som är svensk medborgare, men enligt tingsrätten är det inte tillräckligt skäl för att han ska få stanna i Sverige.