Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Tv-debatt ska höja pulsen i brittiska valet

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-06-04

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och hans motståndare Keir Starmer stod sida vid sida när parlamentet öppnade den 7 november i fjol. I kväll drabbar de båda ledarna samman i en tv-sänd debatt och minerna väntas inte vara lika glada.

Lägg fram planer för att tackla fattigdomen. Så lyder uppmaningen till Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och hans motståndare Keir Starmer inför den första direktsända tv-debatten inför sommarens val.

Enligt mätinstitutet Yougov är levnadskostnader det område som flest britter prioriterar som valets viktigaste. Officiella siffror som släpptes tidigare i år uppskattar att över 14 miljoner britter i mars förra året levde i relativ fattigdom. Nästan en tredjedel av dem var barn – det högsta antalet sedan Storbritannien började mäta 2002-2003.

Tv-kanalen ITV, som sänder kvällens debatt, uppger att kampanjledare har uppmanat de båda kandidaterna att lägga fram planer för att tackla fattigdomen.

Men Sunak och Starmer kommer med stor sannolikhet även att behöva besvara frågor om hälso- och sjukvård och om ekonomin i stort. Strax efter levnadskostnader är det de två områden som britterna prioriterar, enligt Yougov.

Sunaks konservativa Tories har styrt Storbritannien under de senaste 14 åren, men partiet har tampats med interna problem och ledarstrider i åratal och ser ut att gå mot ett katastrofval.

Under den timslånga debatten kommer Sunak och Starmer både möta varandra öga mot öga och besvara frågor från väljare. Men undersökningar visar på måttligt engagemang inför tv-sända debatter. Bara var tredje britt har sagt sig vara intresserad av att se en debatt mellan de två premiärministerkandidaterna.

Debatten börjar klockan 22 på tisdagskvällen svensk tid.