Här är kontona som SD hanterar – beskrivs som ”trollfabrik”

Publicerad 2024-05-14

SD:s kommunikationsavdelning kontrollerar ett 20-tal sociala medier-konton som sprider desinformation med hjälp av så kallade ”nätkrigare”.

Det framkommer i Kalla faktas program ”Nätkrigarna”.

Här är hela listan på de avslöjade kontona.

Med hjälp av en reporter som jobbat ”under cover” har TV4:s granskande program Kalla fakta visat att det finns kopplingar mellan Sverigedemokraterna, youtubekanalen Riks och så kallade ”trollkonton”.

Den nya delen av granskningen avslöjar hur anställda på SD:s kommunikationsavdelning i hemlighet ligger bakom konton i sociala medier som har tiotusentals följare.

Det handlar om konton som ”Vita kränkta kvinnor” och ”Sozzefasoner”.

Samtliga konton har tillsammans 260 000 följare och under de tre första månaderna 2024 publicerades runt 1 000 inlägg med över 27 miljoner visningar.

Hånar politiska motståndare

Enligt TV4 är det tre av Sverigedemokraternas kommunikatörer som driver kontona. Det här sker på uppdrag av kommunikationschefen Joakim Wallerstein och styrs av arbetsledaren Mikael Stålbrandt.

Kontona ska bland annat ha spridit desinformation och propaganda genom bilder och videoklipp som syftar till att demonisera politiska motståndare. Klippen och bilderna innehåller främlingsfientliga och konspiratoriska budskap.

Förra veckan avslöjade Kalla Fakta kopplingarna mellan Sverigedemokraterna, youtubekanalen Riks och ”trollkonton”. Det här efter att reportern som gick undercover umgåtts med inflytelserika SD-anställda under flera månader för att vinna deras tillit.

SD har av TV4 erbjudits att se programmet i samband med en intervju men valt att tacka nej. De ber att få återkomma efter att programmet sänts. Aftonbladet söker och har sökt Joakim Wallerstein sedan del 1 av programmet sändes den 7 maj.

I ett mejl till Aftonbladet skriver SD:s pressavdelning att de avvaktar med att kommentera tills de har sett avsnitt 2.

Joakim Wallerstein.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln