SD-topp: Spelad upprördhet efter granskningen

TT

Publicerad 2024-05-21

Sverigedemokraternas toppnamn Charlie Weimers. Arkivbild.

Kritiken från partiledarna var kraftig mot SD efter avslöjandet om partistyrda anonyma konton. Nu ifrågasätter SD-toppen Charlie Weimers äktheten i reaktionerna.

– Jag tror att de som spelade grundligt upprörda förra veckan gjorde ett misstag, säger han.

– De visste också innerst inne att Tidösamarbetet kommer att bestå.

Han pekar bland annat på Liberalernas oppositionsborgarråd i Stockholm, partistyrelseledamoten Jan Jönsson. Jönsson ansåg att förhandlingarna mellan regeringspartierna och SD skulle upphöra tills SD slutar med sina anonyma konton.

– Han får leva med att Tidösamarbetet fortsätter trots hans uttalande. Vad var vitsen med att gå ut så hårt? säger Weimers i samband med en träff med journalister i riksdagen.

”Slå mynt”

Även L-ledaren Johan Pehrsons reaktion var ”ganska stark”, enligt Weimers. Statsminister Ulf Kristersson respons var däremot mer proportionerlig, anser han.

– Jag tycker att statsministern kom med en ganska måttfull kommentar.

Charlie Weimers tycker sig se en vilja att ”slå mynt” av avslöjandet.

– Det här en fråga som vi kan hantera genom dialog i Tidö, och jag tror att Johan Pehrson precis som Sverigedemokraterna tycker att Tidösamarbetet är överordnat eventuella strider på sociala medier.

”EU-valet handlar om mobilisering”

Charlie Weimers är SD:s toppkandidat i EU-valet. Granskningen av SD:s anonyma konton kan både gynna och missgynna partiet, tror han.

– Det kan vara så att vissa marginalväljare rör sig till KD eller M i riksdagsvalet, men EU-valet handlar om mobilisering. Ju mer konflikt, desto mer mobiliserade blir våra väljare.

TT söker Jan Jönsson.

ANNONS