Sis om platsbristen: Tar in de farligaste barnen

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-04 14.59

Ett Sis-hem på Ekerö. Arkivbild.

Sis tittar på att upprätta modulhus för att lösa platsbristen. Läget är allvarligt, enligt ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg.

– Vi gör en bedömning av vilka som löper högst risk att skadas eller skada andra.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slagit larm om platsbristen i den slutna ungdomsvården.

Siffrorna förändras dag för dag, men just nu står ett 50-tal barn och unga i kö till Sis-platser. Ett par av dem bedöms löpa risk för att dras in i allvarlig brottslighet och genomföra skjutningar, enligt SKR.

Efter ett möte med socialtjänstministern säger Åsa Furén-Thulin, chef vid SKR:s sektion för social­tjänst och jämställdhet, att platsbristen kommer att bestå.

– Jag ser inte framför mig att köerna kommer att minska det närmaste året. Så är läget just nu, säger hon.

Kan bygga nytt

Furén-Thulin säger att det innebär en allvarlig situation även framåt.

– Om vi inte kan skydda våra samhällsmedborgare, och de här ungdomarna, de andra barnen som har vårdbehov, då är det ett jätteallvarligt läge. Vi behöver komma fram snabbt till lösningar.

Statens institutionsstyrelses besked efter mötet är att man vill omvandla platser för missbruksvård till sluten ungdomsvård.

Man tittar också på modulhus och nybyggnation av lokaler.

– Det betyder att man för upp ett antal byggnader där vi redan bedriver verksamhet på samma område, säger Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör på Sis.

Gör en prioritering

När platsbristen kan vara löst har hon dock inget besked om. Sis tar emot personer med en rad problem, däribland psykiatriska och neuropsykiatriska besvär – inte bara yngre i kriminalitet.

– Vi gör en bedömning av vilka som löper högst risk att skadas eller skada andra och de får då en placering i första hand, säger hon.

Sis ekonomi- och planeringsdirektör Anna Sandahl har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att situationen är ett resultatet av regeringens politik. Den bilden delar inte Birgitta Dahlberg.

– Det här är ett resultat av samhällsutvecklingen och den snabba utvecklingen av allt yngre personer som ingår i en organiserad brottslighet.

ANNONS