Man död – attackerade polis med armborst

TT

Publicerad 2024-06-29 14.13

Polis spärrar av trafiken i Belgrad i närheten av Israels ambassad.

En man har skjutits till döds av polis vid Israels ambassad i Serbiens huvudstad Belgrad. Han sköts efter att ha attackerat polisen med armborst, i vad som från israeliskt håll beskrivs som ett försök till terrordåd.

Personen ”sköt en polis som var i tjänst för att säkra den israeliska ambassaden med ett armborst och träffade polisen i halsen”, uppger Serbiens inrikesminister Ivica Dacic i ett uttalande.

Han tillägger att polisen i självförsvar sköt mannen som senare avled.

Myndigheter uppger att gripanden har gjorts av ”preventiva skäl” och ett antal personer misstänks ha kopplingar till attacken.

Den skadade polisen, som är 34 år gammal, var vid medvetande när han fördes till sjukhus. Han har opererats och hans situation beskrivs som stabil.

Serbiens president Aleksandar Vucic, som har besökt den skadade polisen på sjukhuset, lovar kraftåtgärder mot ”terrorister”.

– Vi jagar dem, sade han.

Enligt det israeliska utrikesdepartementet handlar det om ett försök till terrorattack. Israels utrikesminister Israel Katz skriver på X och tackar de serbiska myndigheterna för deras ”starka stöd och samarbete efter försöket till terrordåd mot den israeliska ambassaden i Belgrad i dag”.

Ivica Dacic uppger även att det finns indikationer på att personer med misstänkta kopplingar till wahhabismen – en ultrakonservativ gren av islam som dominerar i Saudiarabien – är kopplade till attacken. Uppgifterna har dock inte bekräftats.