Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Många män till Bryssel – trots EU-toppens krav

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-08-31 09.24

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ett tal i Berlin i somras. Hennes hopp om en jämställd kommission riskerar att grusas. Arkivfoto.

Var är brudarna? undrades i den gamla chips-reklamen.

Samma fråga kan Ursula von der Leyen ställa sig när hennes EU-kommission riskerar att bli allt annat än jämställd.

Den återvalda kommissionsordföranden har lovat att sträva efter en så jämställd uppställning som möjligt när hennes nya EU-kommissionärer ska tillträda senare i höst.

Regeringarna i EU:s medlemsländer verkar dock inte bry sig. Endast sju länder har nominerat en kvinna, utöver von der Leyen själv.

Bara Bulgarien har hörsammat tyskans maning om att föreslå både en man och en kvinna. Många har i stället varit tydliga med att man ogillar den idén.

– Det är en jättedålig idé att säga ”jag tänker ta två personer”, där jag vet att en inte kommer att bli aktuell. Så tycker jag inte man ska behandla kvalificerade personer, sade exempelvis statsminister Ulf Kristersson (M) efter det senaste EU-toppmötet i juni.

Ändrar sig?

Sverige har ändå gjort sitt ur jämställdhetssynpunkt genom att återigen lansera en kvinna som kommissionär, i form av EU-minister Jessika Roswall (M).

De länder som inte gjort det kan dock förvänta sig både lock och pock från von der Leyen under den närmaste tiden.

Enligt tidningen Times of Malta ska tyskan hittills ha bett minst tre länder att ändra sig, däribland Malta. Bland annat uppges hon locka med mer inflytelserika poster än vad det annars skulle bli.

Parallellt varnas för att nominerade män kan få sämre uppdrag än vad deras länder önskat. Inte minst Irland – som fört fram finansminister Michael McGrath i hopp om en tung finanspost – anses ligga pyrt till, efter uppgifter om besk kritik från von der Leyen om att McGrath dessutom presenterats helt utan tidigare konsultationer.

Tuffa förhör

Ojämlikheten gör också att de män som nominerats riskerar att få en tuffare behandling när de ska förhöras och godkännas av EU-parlamentet under hösten.

– De svaga manliga kandidaterna kommer att få en tuff tid i EU-parlamentet och många kommer troligen att avvisas, säger österrikiske EU-parlamentsledamoten Andreas Schieder till nyhetssajten Politico Europe.

Ojämlikheten kan samtidigt gynna Sverige och Jessika Roswall som kan hoppas på en mer välvillig behandling i parlamentet.

Vilka politikområden de nominerade föreslås få ta hand om väntas inte blir klart förrän tidigast om två veckor.