Över 2 500 gripna i Bangladesh

TT-AFP

Publicerad 2024-07-23 16.55

Militär patrullerar gatorna i huvudstaden Dhaka där utegångsförbud råder efter våldsamma studentprotester.

Över 2 500 demonstranter har gripits i Bangladesh efter veckor av studentprotester i landet som krävt över 174 människors liv.

Studenterna har demonstrerat mot ett kvotsystem för statliga jobb som gynnar ättlingar till dem som deltog i frihetskriget 1971. När våldet trappades upp i förra veckan införde regeringen utegångsförbud och satte in militär för att stävja oroligheterna.

Efter att kvotsystemet ändrades av landets högsta domstol i söndags har oroligheterna lugnat ner sig. Soldater patrullerar gatorna i huvudstaden Dhaka, men utegångsförbundet är kvar även om det lättats upp något.

Den ledande studentorganisationen bakom protesterna har tillfälligt ställt in demonstrationerna och kräver bland annat att internet återställs, utegångsförbudet upphävs och att gripna demonstranter friges.

De våldsamma protesterna är bland de värsta under premiärminister Sheik Hasinas 15-åriga styre. I januari vann hon en fjärde mandatperiod i ett val som bojkottades av oppositionen eftersom det ansågs uppgjort för att gynna det styrande partiet Awamipartiet.