Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Över 30 döda i terrorattack vid strand

TT-AFP

Publicerad 2024-08-03 00.21

Lidoområdet i Somalias huvudstad Mogadishu är i spillror efter fredagens dödliga dåd.

Självmordsbombare och beväpnade gärningsmän har tagit minst 37 civila människors liv vid en attack mot ett populärt strandstråk i Somalias huvudstad Mogadishu, enligt polis. Enligt uppgifter ska en av de döda vara hemmahörande i Sverige.

”Det totala antalet döda människor som vi bekräftat är 37” säger Somalias hälsominister Ali Haji Adam i ett pressmeddelande under lördagskvällen.

Elva personer vårdas på intensivvårdsavdelningar, ytterligare 64 personer vårdas fortfarande på sjukhus med sårskador, medan 137 personer med lättare skador har skrivits ut efter att ha fått behandling.

Enligt Ekots och SVT:s källor ska en av de döda vara hemmahörande i Sverige.

UD undersöker

TT har sökt UD utan resultat. Till Aftonbladet skriver UD att ”UD har tagit del av medieuppgifter om att en person hemmahörande i Sverige ska ha avlidit i Mogadishu. UD och ambassaden i Nairobi undersöker uppgifterna.”

Terrorrörelsen al-Shabaab pekas av polis ut för dådet, som ägde rum på fredagskvällen. En polis uppger för nyhetsbyrån AFP att gärningsmännen sköt urskillningslöst mot civila.

– När vi njöt av vår tid på stranden sprängde en självmordsbombare sig själv bland folkmassorna på stranden. Sedan kunde vi se många döda, skadade och chockade människor utspridda på marken, säger vittnet Omar Elmi till AFP.

Tidigare terrordåd

Säkerhetsstyrkor uppges ha dödat fem av angriparna. En sjätte gärningsman tog sitt liv. Vårdpersonal tog hand om skadade på plats, skriver den statliga nyhetsbyrån Sonna.

Strandområdet Lido är populärt bland affärsmän och regeringstjänstemän och har utsatts för tidigare terrordåd.

Den islamistiska extremistgruppen al-Shabaab har fört ett blodigt uppror mot Somalias styre i mer än 17 år och utfört flera attacker i landet.

I juli dödades fem människor när en bilbomb briserade i huvudstaden, i ett dåd som tillskrivs extremiströrelsen. I våras dog tre människor och 27 skadades när al-Shabab belägrade ett hotell i Mogadishu i flera timmar.