Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Svåra förluster för Wagnergruppen i Mali

Publicerad 2024-07-29

Den ryska Wagnergruppen medger förluster i Mali. På bilden syns en minnesplats för Wagnergruppens döde ledare Jevgenij Prigozjin i Moskva.

Ett stort antal ryska legosoldater och maliska soldater har dödats i strider med rebeller och jihadister de senaste dagarna. Förlusterna blixtbelyser den fortsatta instabiliteten i den krigshärjade Sahelregionen.

Den al-Qaida-anknutna gruppen JNIM uppger att man dödat 50 soldater från den ryska Wagnergruppen i en attack i närheten av Malis gräns mot Algeriet.

Antalet tycks stämma att döma av videoklipp från platsen, uppger Wassim Nasir, analytiker vid den internationella tankesmedjan Soufan Center för nyhetsbyrån AP.

Rebellkoalitionen CSP-DPA, som främst utgörs av tuaregiska separatister, uppger samtidigt att man skördat stora framgångar under tre dagars intensiva strider i distriktet Tinzaouatene mot den maliska armén och dess ryska allierade.

Wagner bekräftade på måndagen att man förlorat soldater, utan att specificera hur många, i strider med hundratals rebeller och jihadister. Även den maliska armén medger att ”ett stort antal” av dess soldater dödats i strider i norra Mali under förra veckan.

Wagnergruppen har varit närvarande i Mali sedan i slutet av 2021 efter en militärkupp. Malis nya styre tvingade bort Frankrike och internationella fredsbevarande styrkor – och vände sig istället till ryska Wagner för militärt stöd.