Trots hårt tryck – beslut om lättnader dröjer
Publicerad 2021-03-14
Trycket är hårt från idrotts-, kultur- och nöjesvärlden på ett besked om upplättade coronarestriktioner.
Men regeringen avvaktar ännu med ett sådant beslut.
– Vi kommer naturligtvis att behöva följa smittläget och så snart som smittläget tillåter så kommer vi att fatta beslut, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).
I dag gäller ett deltagartak på åtta personer för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Det omfattar bland annat bio, teater, konserter och idrottstävlingar med publik.
Regeringen skickade tidigare i vinter ut ett förslag på remiss som innebär differentierade deltagartak i den så kallade begränsningsförordningen beroende på arrangemang och på smittspridningsnivån.
I sitt yttrande över förslaget föreslog Folkhälsomyndigheten (FHM) att de nya deltagartaken ska träda i kraft den 11 april. Det fick de berörda branscherna att börja hoppas.
Olika deltagartak
FHM föreslog också hur höga deltagartaken ska vara vid olika smittspridningsnivåer.
Det lägsta taket ska gälla om smittläget innebär en hårt belastad sjukvård, att icke akut vård måste skjutas upp och att antalet smittfall ligger på en hög eller ökande nivå. I det läget skulle bland annat upp till 50 personer tillåtas vid sittande evenemang inomhus och 100 personer vid utomhusarrangemang.
Om läget förbättras och de flesta regioner har goda förutsättningar att ta hand om patienter och antalet smittfall ligger på en relativt låg nivå eller är minskande, så föreslås taket kunna höjas. Då ser FHM framför sig att man bland annat kan tillåta 300 personer vid sittande evenemang inomhus och 600 utomhus.
Inga exakta siffror
FHM anger dock inga exakta siffror för när smittspridningen ska betraktas som låg eller hur stor andel av vårdplatserna som ska vara lediga för att högre deltagartak ska kunna tillåtas.
Regeringen har ännu inte tagit ställning vare sig datum för när lättnaderna ska träda i kraft eller nivån på de olika deltagartaken.
TT: Finns det någon anledning att hoppas på höjda deltagartak från mitten av april?
– Ja, jag tycker att vi behöver både förbereda oss på ett läge som kan bli sämre och på ett läge som kan bli bättre, säger Amanda Lind.
Hon uppger att det var anledningen till att regeringen skickade ut förslaget på differentierade deltagartak på remiss.
– Nu måste vi så klart hålla i och följa restriktioner, se till att smittan inte sprids, men samtidigt måste vi också naturligtvis ge kultur och idrottsvärlden möjlighet att planera för en stegvis återöppning.
Inget besked nu
Men Lind kan inte ge besked när regeringen tänker fatta beslutet.
– Det är omöjligt för regeringen att fatta ett beslut innan vi vet hur smittläget ser ut, eftersom beslutet är villkorat av det.
Statsepidemiolog Anders Tegnell uppgav i torsdags att om smittspridningen fortsätter att ligga på nuvarande höga nivå, så måste FHM:s föreslagna startdatum för ändrade deltagartak, 11 april, revideras. FHM:s chef Johan Carlson uppgav i SVT:s Aktuellt i tisdags att det står och väger.
Carlson uppgav också att om deltagartaket kan höjas i mitten av april, så kommer det att handla om små volymer. Till exempel femtio personer i en bio eller teater och hundra på fotbollsläktaren.
– Jag tror att alla ser framför sig att en återöppning kommer att behöva ske stegvis. Regeringen har hela tiden sagt att den här gränsen på åtta är en väldigt hård reglering. Den ska inte ligga längre än absolut nödvändigt, säger Amanda Lind.
Inte nöjda
Lind påminner om att FHM också ska ta fram föreskrifter kopplade till nya deltagartak. De kan innebära att vissa arrangemang behöver ha lägre antal deltagare än taken tillåter.
Även om de berörda branscherna hoppas på höjda deltagartak, så är många inte nöjda med de tak som FHM föreslagit.
Svenska fotbollförbundet vill i sitt remissvar att publikantalet ska kunna anpassas till arenans storlek och övriga förutsättningar för att undvika trängsel.
Sveriges biografägarförbund är kritisk till ett fast antal tillåtna deltagare och vill hellre ha en procentbegränsning av lokalens kapacitet.
– Vi kommer att titta på alla remissvar som kommit in, innan vi fattar beslut, säger Amanda Lind.