Virusvarianter ska kartläggas landet runt

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2021-02-02

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utöka den nationella övervakningen av de virusvarianter som orsakar sjukdomen covid-19.

Prov från alla regioner ska kunna sekvenseras, det vill säga möjligheten att analysera virusets arvsmassa för att utröna om coronaviruset muterat.

– Regeringen är väldigt angelägen om att detta görs i hela landet. Det räcker inte att några regioner är bra på detta utan vi vill att sekvenseringen och analyserna görs på ett sätt som ger oss en nationell överblick, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Regeringsbeslutet tas på torsdag.

Målet är att nå EU:s rekommendation om att tio procent av positiva testsvar bör sekvenseras.

– Det är viktigt att kunna identifiera inte bara den brittiska mutationen utan även andra intressanta virusvarianter, säger Lena Hallengren och nämner Sydafrika och Brasilien där mutationer upptäckts.

Fortsatt osäkerhet

TT: Är det din bild att nu har de muterade virusvarianterna kommit hit för att stanna?

– Ja, absolut, så är det ju. Men vi vet inte konsekvenserna och det tror jag är viktigt att säga, svarar ministern.

Läget var osäkert inför jul och nyår, osäkert efter helgerna och osäkerheten består, poängterar hon om den variant som först upptäcktes i Storbritannien och som nu tycks fått ökad spridning här:

– Det är ju ännu inte helt uppenbart hur den (varianten) tar över, i meningen att smittspridningen ökar väsentligt.

– Om vi hamnar i en situation där det visar sig att människor som är vaccinerade ändå blir sjuka, och man hittar ett mönster att det hänger ihop med en viss virusmutation, då är det förstås väldigt viktigt att känna till det.

Ingen resursfråga

Lena Hallengren kan inte säga när analyser av dna-sekvenser av virusvarianter kommer att omfatta prov från alla regioner.

– Det har ju börjat med ett antal regioner som har gjort en mer omfattande sekvensering och nu ska det ökas till betydligt fler.

Resurserna för att genomföra den nationella övervakningen, genom att skala upp sekvensering och analyser, finns redan hos Folkhälsomyndigheten, enligt Lena Hallengren:

– Skulle vi hamna i ett läge där det skulle bli en resursfråga får förstås myndigheten återkomma.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel dag för när regeringsbeslutet tas.

Följ ämnen i artikeln