Miljöpartiet presenterar ny skolpolitik

Publicerad 2015-07-02

Regeringen ska se till att statliga pengar går till de skolor som behöver de mest.

Skolverket ska nu ta fram en fördelningsnyckel, meddelade Gustav Fridolin vid en pressträff.

– Vi har en växande ojämlikhet i det svenska skolsystemet, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet lägger krut på skolpolitiken under sin dag i Almedalen. Språkröret Gustav Fridolin konstaterar att skolan i dag är allt för ojämlik och att 13 procent av de som går ut nian inte har behörighet till gymnasiet.

Anledningen är bland annat att föräldrarnas utbildningsnivå ser väldigt olika ut och att skillnaden mellan de med hög och låg utbildning växer.

Staten har stått och tittat på

Skolverket ska nu ta fram en särskild fördelningsnyckel för att säkerställa att kommande statsbidrag ska gå till de skolor som behöver de mest.

– Staten har många gånger stått och tittat på när skolor år efter år inte gett eleverna de kunskap och verktyg de behöver för livet. Och så har den som har haft mitt jobb skyllt problemet på kommunerna. Kommunerna har varit snabba med att bolla tillbaka ansvaret till staten och så har elever, lärare och rektorer hamnat i kläm, säger Gustav Fridolin.

– Nu riktar vi pengar till de skolor som behöver dem mest.

Har kommunerna varit för dåliga?

– Tyvärr har staten inte varit bättre. När vi fick ansvaret för skolfrågan fanns inte system för att rikta pengar till de skolor som behöver det mest.

Stärka elevhälsan

Varför inte förstatliga skolan?

– Vi har tillsatt en skolkommission för att vill ha mycket tydligare ansvarsfördelning mellan stat och kommun. Problemet i dag är att staten inte lyckats rikta sina pengar till de skolor som behöver det mest. Det går mer statliga pengar till de skolor som redan har bra förutsättningar.

Under pressträffen pratade Fridolin även om att förstärka elevhälsan samt särskilda satsningar på elevgrupper som är överrepresenterade vad gäller att prestera dåliga resultat i skolan.

Lärarförbundet välkomnar satsningen.

– Det är uppenbart att vi måste bli bättre på att rikta resurser dit de bäst behövs. Vi har efterfrågat ett större statligt ansvarstagande, vi har en försämrad likvärdighet och framförallt ett stort behov av fler lärare, då måste det till ett gemensamt ansvarstagande mellan både stat och huvudmän, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönwall, är positiv men kallar satsningen en kopia av Moderaternas tidigare skolförslag.

Moderaterna vill även gå steget längre - och ge staten möjligheter att ta över skolor som missköter sig.

– Lyckas man inte med sitt uppdrag då blir det statens ansvar att se till att det upprätthålls, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln