Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Löfven: ”Vi måste få stopp på kriget”

Uppdaterad 2015-09-24 | Publicerad 2015-09-23

BRYSSEL. Statsminister Stefan Löfven vill att EU-toppmötet ska ägna mycket mer kraft åt att lösa roten till flyktingkrisen, kriget i Syrien.

– Vi måste få stopp på kriget och lösa orsakerna till konflikter i Afrika.

Trots alla bråk mellan olika länder menar Stefan Löfven att det finns en vilja bland alla EU-länder att hålla ihop.

– Ibland blir det påfrestningar men det finns en genuin vilja att komma fram till något bra. Den här situationen kommer inte att försvinna. Det går inte att sticka ner huvudet i sanden.

Sveriges statsminister ber inte om ursäkt för beslutet i går att införa tvingande kvoter för flyktingmottagande till alla EU-länder. Detta trots att minst fyra länder är emot.

– Det var en seger att alla länder nu ska ta ansvar. Enskilda länder kan inte lösa flyktingkrisen. Vi ska hjälpas åt.

”Måste lösa roten”

Något mer svävande blir Löfven när han ska redogöra för sin inställning till kravet från bland annat Ungern att EU:s yttre gräns måste försvaras bättre än idag.

– Självfallet måste vi ha kontroll över den yttre gränsen. Det är alla överens om. Hur det ska utvecklas är en annan fråga.

Löfven vill att regeringscheferna ska koncentrera sig på att lösa roten till flyktingproblematiken.

– Kriget i Syrien är inne på sitt femte år. Då måste man fundera på hur vi ska attackera grundorsakerna till att människor tvingas fly. Vi måste också bli bättre på att hjälpa till i närområdet. Utgångspunkten att underlätta FN:s arbete. Exakt hur avgörs av vad FN behöver.

Ni har kommit överens om hur totalt 160 000 flyktingar ska fördelas. Men de är redan i Europa. Vad ska ni göra åt de tusentals som fortsätter komma varje dag?

– Vi måste ha en fast mekanism som tvingande fördelar flyktingarna. Situationen kommer att finnas ett bra tag. Men något sånt beslut blir det inte ikväll.

Löfven ville inte spekulera om stämningen på mötet som många fruktar blir stormigt.

– Men även om vi brukar ha olika uppfattningar i sakfrågor så brukar det finnas genuin vilja att komma överens. Vi kan inte bara dra nytta av varandra i goda tider. Vi måste också se till att hjälpas åt när det är svårare frågor som behöver lösas.

Följ ämnen i artikeln