Norge vill lagra flyktingars fingeravtryck
Uppdaterad 2015-12-30 | Publicerad 2015-12-29
Regeringsförslag om skärpta regler får skarp kritik
Norge vill ha hårdare regler för asylsökande.
Nu vill regeringen spara fingeravtryck från asylsökande i tio år och kunna stoppa flyktingar redan vid gränsen.
Men förslagen får också skarp kritik.
Norska regeringen föreslår bland annat att alla asylsökande som närmast kommer från ett annat nordiskt land ska kunna avvisas redan vid gränsen, skriver nyhetsbyrån NTB.
Man hänvisar till att Sverige redan infört liknande bestämmelser.
– Utlendingsdirektoratet (Norges motsvarighet till Migrationsverket, reds. anm) säger att det kan komma mellan 10 000 och 100 000 asylsökande till Norge nästa år. Är vi i närheten av det sista talet kan det få våldsamma konsekvenser för vårt välfärdssamhälle, säger invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet till NRK.
Vill spara fingeravtryck
En lista med 40 åtgärder presenterades på en pressträff i dag. Det rör sig om både mindre och större lagändringar.
Ett av förslagen är att norska polisen ska få ta fingeravtryck från alla asylsökande som kommer från länder utanför EU eller EES-länderna. Uppgifterna ska kunna sparas i tio år. Man vill också spara fotografier av asylsökandes ansikten.
Andra förslag för att skärpa asylpolitiken är att en person ska kunna få permanent uppehållstillstånd först efter fem år, jämfört med nuvarande tre år. Bidragen ska dessutom sänkas, krav på arbete eller utbildning och bostad införs.
– Vi måste se till att det blir mindre attraktivt för dem som inte har skyddsbehov att komma till Norge, säger Sylvi Listhaug.
Regeringen vill också införa krav på ett muntligt språktest innan man får uppehållstillstånd. Den asylsökande ska också klara ett prov i samhällskunskap på det språk som hen behärskar.
– Den viktigaste faktorn för god integration är att utlänningen själv vill integreras. Man kan inte bli buren på guldstol in i Norge. Det måste ställas krav, och det gör vi med detta förslag. Det måste få konsekvenser om man inte uppfyller kraven. Så har det inte varit tidigare, säger Sylvi Listhaug.
”Problematiskt förslag”
Men förslagen kritiseras av bland andra partier i Norge.
– Vi utvärderar förslagen, men ser redan att det här är flera förslag som är problematiska och som först och främst bara kommer att göra situationen för dem som kommer till Norge värre, och därmed hämma integrering, säger Knut Arild Hareide, ordförande i Kristelig Folkeparti, till VG.