Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Balans på svenska bostadsmarknaden

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-16

Priserna på bostadsrätter har den senaste månaden sjunkit i landet. Men i Stockholm fortsätter priserna uppåt och utbudet på bostadsrätter är mindre nu än tidigare.

Priserna på bostadsrätter i riket har gått ned något den senaste månaden. Villapriserna ligger på plus minus noll.

– Tittar man på månadsstatistiken har det inte hänt särskilt mycket. Men tittar man på de tre senaste månaderna har bostadsrätterna gått upp 4 procent och villapriserna ned 1 procent, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Mäklarsamfundet.

För hela landet har borättspriserna backat med 3 procent den senaste månaden. Men i centrala Stockholm har de stigit även under oktober, enligt siffrorna från Mäklarstatistik.

– Det är bra balans mellan utbud och efterfrågan i riket men utbudet när det gäller bostadsrätter är lägre i Stockholm än tidigare år, konstaterar Gustafsdotter.

Lugnande besked

Hon tolkar utvecklingen på bostadsmarknaden som att konsumenterna har blivit lugnade av Riksbankens senaste räntebesked, det vill säga att reporäntan inte kommer att höjas i den takt som tidigare aviserats. Finansinspektionens nyligen införda bolånetak har ännu inte gett avtryck på marknaden.

– Det kanske är litet för tidigt. Men när jag pratar med bankerna säger de att de redan hade börjat med restriktivare bolånekrav vilket gjorde att konsumenterna var införstådda med att de kommer att behöva betala högre ränta och behöva amortera på ett blancolån.

Bankernas ansvar

Bostadsmarknaden verkar inte ha farit illa varken av bolånetak eller räntehöjning, konstaterar hon.

TT: Men om nu effekten av bolånetaket uteblir finns det då inte en risk för fler restriktioner på bomarknaden?

– Jo, det gör det. Riksbankschefen Stefan Ingves har ju redan börjat flagga för ökade amorteringskrav. Vi har inget emot ett ökat skydd för konsumenterna. Vi är ju varken de som beviljar lån eller som kan styra det. Det är bankernas ansvar att inte göra glädjekalkyler. Också konsumenterna har ett eget ansvar och bör ställa sig frågan – klarar jag högre ränta, klarar jag högre amorteringstakt? – innan man ger sig in i budgivningar.

TT

Följ ämnen i artikeln