Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Wetterstrand: "Regeringen är rädd för klimatpolitik"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-26

Regeringen är mer rädd för klimatpolitik än för klimatförändringar. Det sade Maria Wetterstrand (MP) i en chatt med Aftonbladets läsare.

Hon avslöjade också att hon tidigare sympatiserat med både Folkpartiet och Vänsterpartiet.

Frågorna strömmade in när Maria Wetterstrand bänkade sig framför datorn för att chatta med Aftonbladets läsare på torsdagskvällen.

Bland annat delade hon ut kängor till Alliansens miljöpolitik och förklarade tanken med höjd bensinskatt. Hon förklarade också sin framtidsvision för Sverige och bekände att hon under perioder sympatiserat med andra partier än Miljöpartiet.

Här är hela chatten:

lina:

var det något i det alliansen presenterade idag som du blev förvånad över?

Maria Wetterstrand:  

Ja, jag blev förvånad över att de inte anser att det behövs någon klimatpolitik. Och orolig över vad det innebär för Sveriges konkurrenskraft i framtiden. Ska vi hamna helt efter resten av världen när det gäller utveckling av förnybara drivmedel och mer energisnål teknik?

Andreas:

Hur kommer det sig att mp ökat sitt stöd i Stockholm så pass mycket?

Maria Wetterstrand:  

Jag tror helt enkelt att de gillar vår politik. Det ser likadant ut i andra delar av världen. De gröna får väldigt starka resultat i större städer och studentstäder. Men vi har även ökat kraftigt på landsbygden.

Johan:

Vad har ni för planer angående kärnkraften? Och vad ska ni ersätta den med, inom rimliga kostnader, om ni vill avveckla den?

Maria Wetterstrand:  

Minskad elanvändning, utbyggnad av biokraftvärme och vindkraft. Det är de största bidragen som gör att vi kan avveckla kärnkraften successivt.

Daniel:

Känns som att klimatfrågan inte diskuterats så mycket i årets valrörelse. Vad kan det bero på ?

Maria Wetterstrand:  

Tyvärr tror jag att regeringspartierna just nu är mer rädda för klimatpolitik än för klimatförändringar. Det är deprimerande, men de vet att varje gång de erkänner att klimatfrågan är viktig så gynnar det oss.

Daniel:

Du nämnde på presskonferensen nyss att de borgerliga saknar en vision för framtiden. Vad har Miljöpartiet för vision?

Maria Wetterstrand:  

Vi har en vision om ett hållbart samhälle, med en väl utbyggd kollektivtrafik, snabba järnvägstransporter, förnybara drivmedel till bilar, förnybar energi och mindre bilberoende. Därutöver minskade klyftor mellan människor, bejakande av människors olikheter och möjligheter för människor att förverkliga sig själva.

daniel: 

När kommer bensinskatten att höjas om de Rödgröna kommer till makten ?

Maria Wetterstrand:  

2011 höjs den med 20 öre, 2012 höjs den med ytterligare 29 öre. Per liter bensin på pumpen. Innebär en femtiolapp i månaden för en genomsnittsbilist.

Tobias: 

Har du varit utanför sthlm nån gång? Ni vill höja bensinpriset men ute på landsbygden finns inte tunnelbana, bussar och pendeltåg som går var 5:e minut. vi är beroende av våra bilar här och behöver dom och bensinpriset är för högt redan nu, tänker inte mp på oss utanför sthlm överhuvudtaget?

Maria Wetterstrand:  

Jag är inte stockholmare. Peter Eriksson bor i Kalix och på Öland. Vi vet att människor behöver bilen och att alternativen är få på landsbygden. MEN. Om 5 eller 10 år riskerar vi en oljeprischock i världen. Vilka drabbas hårdast då? Jo, just ni som bor på landsbygden. Vi måste ställa om innan dess och se till att det finns förnybara drivmedel även för er. Viktigaste insatsen är att höja bensinskatten och fortsätta skattebefria de förnybara, för då blir det förnybara mer konkurrenskraftigt. Dessutom stöd till att få ut förnybart, konvertera bilar, öka produktionen av biogas. m.m.

Pedro:

Vad vill ni göra för att minska klyftorna i Sverige vid en valseger ?

Maria Wetterstrand:  

Höja skatten för de som har mest och sluta sparka ut folk från sjukförsäkringen.

Elin:

Jag läste i en kvällstidining att alliansen var öppen för ett samarbete med mp för att hålla sd ute ur regeringen. Är Mp öppet för ett sådant samarbete?

Maria Wetterstrand:  

De nuvarande regeringspartierna är inte öppna för att bilda regering med oss. Men de skulle gärna vilja att vi var ett passivt stödparti till deras regering. Just den positionen har vi tidigare haft gentemot socialdemokraterna och det är en usel position. Det finns ingen chans att vi ska bli stödparti till en moderatregering.

Lars: 

Hej Maria! Alliansen vill höja studiebidraget med 500 kronor. Kommer ni att matcha det?

Maria Wetterstrand:  

Fel. De vill höja studieLÅNET med 500 kronor. Jag tycker inte att vi ska skuldsätta landets studenter mera. I den mån vi matchar det kommer det att vara på bidragsdelen. Det är det enda vettiga. Mer kan jag tyvärr inte säga just nu.

Tom:

Er kongress har föreslagit medborgarlön. Står ni kvar vi det?

Maria Wetterstrand:  

Vi har aldrig haft något konkret förslag på hur en sådan i så fall skulle se ut. Det är väldigt svårt att stödja något som vi inte vet vad det är.

Joakim Rehn:

Hur skall situationen för studenter förbättras? Finns ju stora problem sedan länge med studentbostäder, hur ska ni lösa det problemet?

Maria Wetterstrand:  

Vi vill ha ett investeringsstöd för att bygga fler billiga, energisnåla hyresrätter. Vi vill sänka fastighetsskatten för flerfamiljshus och särskilt för hus med studentkorridorer. Vi vill sänka kraven på att studentboenden ska ha tillgång till en viss mängd parkeringsplatser.

Jonte:

Vad skall ni göra för att minska arbetslösheten?

Maria Wetterstrand:  

Försöker svara kort. Småföretagen - sänkta arbetsgivaravgifter (den här regeringen har faktiskt höjt dem för småföretagen). Offentlig service - anställa fler lärare och förskollärare. Erbjuda traineeplatser i välfärden där unga kan gå sida vid sida med en äldre och lära sig yrket. Gröna investeringar - att bygga om Sverige till hållbarhet ger många jobb, inom järnväg, byggbranschen, vindkraftsindustrin, naturvård etc. Utbildning - fler platser på komvux, folkhögskolor och universitet/ högskolor.

Ejja:

Har du gillat eller rentutav röstat på ett annat parti än MP?

Maria Wetterstrand:  

Gillat - ja ibland. Mest vänstern och folkpartiet i olika perioder. Röstat på - ingen chans. Miljöpartiet finns ju och är så mycket bättre. :-)

Ingrid Svensson:

Jag arbetar halvtid och har sjukersättning på halvtid. Vad blir bättre för mig med en rödgrön regering? Är 61 år.

Maria Wetterstrand:  

Vi höjer grundavdragen så att du får en liten skattesänkning. Bättre rehabilitering (vet inte om det är ett alternativ för just dig). Behåller möjligheten för den som uppbär sjukersättning att jobba utifrån sina egna förutsättningar, utan risk att förlora ersättningen.

Mats O:

Vad tycker du om förslaget att ge betyg i sexan? Hur skulle du annars gå tillväga att höja disciplin och målmedvetenhet i skolan i allmänhet?

Maria Wetterstrand:  

Nej till betyg i sexan. Vi rödgröna säger betyg från sjuan. Själv är jag emot betyg. Som urvalsinstrument - möjligen okej. Som utvärdering - värdelöst. Vi satsar på utvecklade skriftliga omdömen som ger vägledning till eleverna på ett betydligt mer professionellt sätt. Annars är det bästa för att få eleverna att prestera bättre att lärarna får tid att verkligen vara lärare, och slipper vara ordningsmän, kuratorer och vaktmästare (alltså anställ riktiga ordningsmän, kuratorer och vaktmästare).

Hanna:

Tänkande är inte Mona Sahlins starka sida enligt Göran Persson. Vad är hennes starka sida enligt Dig?

Maria Wetterstrand:  

Mona Sahlin är en mycket erfaren politiker. Hon är en bra ledare i det rödgröna samarbetet som har en fantastisk förmåga att få ihop oss, även när vi står långt ifrån varandra. Hon har ett enormt tålamod och en stor envishet som gör att vi alltid kommer framåt och hittar lösningar.

Elina:

Vilka utrikespolitiska frågor vill ni framförallt satsa på?

Maria Wetterstrand:  

Klimatbistånd till fattiga länder, utan att det tas från den biståndsbudget som ska gå till fattigdomsbekämpning, demokratiarbete och utbildning för människor i fattiga länder.

Mp-Ola:

Om SD skulle komma med en vettig idé angående miljön eller något annat område, skulle ni då kunna tänka er att sammarbeta med dem?

Maria Wetterstrand:  

Nej, vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna. Men det har förstås hänt att SD röstat på miljöpartiförslag i en del kommuner, utan att vi för den skull haft något samarbete med dem.

micke:

Har du haft ett riktigt jobb? isåfall vad och hur länge sedan.

Maria Wetterstrand:  

Vadå riktigt? Jag hävdar bestämt att det är på riktigt att vara förtroendevald i Sveriges högsta beslutande församling. Och jobb innebär det definitivt. Alltså ett riktigt jobb. I övrigt har jag jobbat som lärarvikarie, projektledare och ägnat rätt många år av mitt liv åt att studera. Så om frågan handlar om ifall jag vet hur det är att leva på en liten budget så - ja, det vet jag verkligen.

Fredrik:

De konfessionella skolornas utbredning i världen är något som oroar mig mycket. Vilken är din syn på de konfessionella skolornas framtid i Sverige.

Maria Wetterstrand:  

Jag anser att skolor med konfessionella huvudmän ska behandlas på samma sätt som andra friskolor.

Johanna Larsson:

Birger Schlaug pratade ofta om djuren. Det gör vare sig du eller Peter Eriksson. Är de djuretiska frågorna mindre viktiga för dig eller när får vi höra dig ta upp dem, t ex i en partiledardebatt?

Maria Wetterstrand:  

Jag tar gärna upp frågan om minkfarmerna i någon debatt framöver. Jag vill avskaffa minkfarmning.

Fredrika:

Vilka ser du som efterträdare efter dig och peter när er tid tar slut (era 8 år är snart över). Vilken roll kommer ni ha efter att ni avgått som språkrör?

Maria Wetterstrand:  

Vi står till förfogande att vara ministrar hela nästa mandatperiod. Jag vill inte peka ut mina efterträdare. Det finns många kompetenta i Miljöpartiet... (usch, vilket standardsvar, va?!).

Följ ämnen i artikeln