”Politkovskajas mördare skulle döda fler”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-05

Nya uppgifter om mordet i Novaja Gazeta

Anna Politkovskajas mördare planerade att döda även andra journalister, skriver tidningen Novaja Gazeta.

Nu utreds uppgifterna av rättsvårdande myndigheter.

Samtidigt uppmärksammas ännu ett dödsfall i den ryska medievärlden.

Följ ämnen
Ryssland
Anna Politkovskaja mördades i Moskva i oktober 2006.

Sedan reportern Anna Politkovskaja sköts till döds i sitt hus den 7 oktober förra året har kollegorna på hennes tidning, Novaja Gazeta, drivit en egen utredning kring mordet.

I december besökte tidningens krigsreporter Vjatjeslav Izmajlov Stockholm och berättade då för aftonbladet.se om huvudspåret. Det leder till Tjetjenien och kretsen kring republikens nyligen utsedde president Ramzan Kadyrov.

Mordet - en hämnd

I juni 2006 avslöjade Anna Politkovskaja hur Kadyrov, som då var Tjetjeniens premiärminister, och hans anhängare använde den tjetjenska befolkningens pengar till att bekosta sitt lyxliv. Mordet kan, enligt Novaja Gazeta, ha varit en hämnd för avslöjanden som detta.

Nu misstänker tidningen att samma mördare också planerade att döda andra journalister. En av dem man namnger är en reporter på tidningen Moskovskij komsomolets.

Flera har hotats

– Det handlar om samma personer som mördade Anna, säger Vjatjeslav Izmajlov till aftonbladet.se.

Hur tidningen har fått informationen vill han inte kommentera men uppgifterna är nu överlämnade till de officiella mordutredarna och den namngivne journalisten har varnats.

Sedan tidigare är det känt att flera personer på Novaja Gazeta som arbetar med mordutredningen har hotats.

Föll från fönster

Nu uppmärksammas också ett annat dödsfall bland ryska journalister. I fredags avled Ivan Safronov, reporter på tidningen Kommersant, efter att han fallit från ett fönster på femte våningen i Moskva. Utredarna talar om självmord men enligt kollegorna på tidningen fanns ingenting som tydde på att Safronov skulle ta sitt liv.

Safronov skrev en lång rad artiklar där han kritiserade den ryska ledningen. Han förhördes flera gånger av säkerhetstjänsten FSB som anklagade honom för att sprida statshemligheter.

Enligt den New York-baserade organisationen Committee to protect journalists har 13 ryska journalister mördats sedan 2006, skriver AP. Det gör Ryssland till det tredje dödligaste landet för journalister, efter Irak och Algeriet.

Tidigare artiklar

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln