Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Anders Borg: Blir lägre tillväxt i år

Uppdaterad 2012-04-16 | Publicerad 2012-04-15

Finansminister Anders Borg gästade SVT:s Agenda - och berättade att han tror på lägre tillväxt och högre arbetslöshet.

Lägre tillväxt och högre arbetslöshet - det spår finansminister Anders Borg.

Regeringen måste därför vara försiktig och hålla hårt i pengarna.

– Trygghet för Sverige tycker jag är bra, säger han.

Finansminister Anders Borg har fått kritik för att vara återhållsam och i det närmaste mjäkig i sina satsningar. Enligt Borg gör den stora osäkerheten i världsekonomin att Sverige måste vara försiktig med nya satsningar, till exempel på infrastrukturen.

I kvällens Agenda i SVT pratade han om vikten att trygga Sverige. Först till hösten kan det bli aktuellt att prata om "att investera Sverige ur krisen", det vill säga satsa mer på infrastrukturen.

Manar till försiktighet

– Vad vi står i augusti ska man vara försiktig med att sia om i april. Men i höst kan vi vara i ett läge där vi kan börja investera Sverige ur krisen, säger han till Aftonbladet efter programmet.

Är du inte rädd för att verka för initiativlös?

– Inte det minsta. När jag ser diskussionerna som förs i Italien, om drakoniska nedskärningar och kraftiga skattehöjningar är jag trygg med att vi har säkerhetsmarginaler och står utanför den internationella oron, säger han.

Underskott på 14 miljarder

Enligt Borg kommer tillväxten sänkas från 1,3 procent till 0,5 procent under 2012. Underskottet i statsfinanserna landar på 13-14 miljarder kronor. Han ser också en ökad arbetslöshet med "några tiondelar" men under nästa år räknar han med att den sjunker.

I morgon presenterar Anders Borg regeringens vårproposition. Senare under kvällen möter han för första gången Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson.

Blir det ett tufft motstånd?

– Det blir säkert en bra debatt, det är väldigt stora skillnader mellan oss. Vi säger att ungdomsarbetslösheten är det stora problemet. Socialdemokraterna vill öka trösklarna och det är en tydlig skiljelinje mellan oss.