Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Rökning förbjuds på arbetsplatsen

Publicerad 2012-04-12

Karlskrona hoppas införa rökförbud för anställda

Kommunanställda i Karlskrona tvingas till rökstopp.

Det luktar för mycket.

– Är man icke-rökare känner man röklukten direkt. Det är inte bra, säger Jan Elmqvist, på Karlskrona kommun.

Karlskrona kommun vill införa rökförbud för alla anställda. Det blir förbjudet att röka under ett arbetspass, även på rasterna. Bara lunchen, som inte är betalad och därför inte ses som arbetstid, blir undantagen. Det går inte heller att flexa ut för att röka.

– Kommunen har ansvar för hemtjänsten och det är inte så trevligt när man kommer hem till sjuka människor och luktar rök ur munnen eller från kläderna, säger Jan Elmqvist, ledamot i Idrotts- och fritidsnämnden i Karlskrona.

Den "rökfria arbetstiden" gäller samtliga verksamheter liksom alla förtroendevalda och är tänkt att börja gälla från årsskiftet. Rökning blir totalförbjuden på kommunens mark.

"Hälsobefrämjande"

Förslaget tas upp på nästa fullmäktige.

Rökstoppet ska förbättra arbetsmiljön för kommunens medarbetare - och förbättra servicen genom att inte utsätta äldre, elever och brukare för tobakslukt och rök.

Vad händer om någon skulle smygröka på arbetstid?

– Det är inte frågan om att de ska hängas ut på något sätt, det måste skötas på ett bra sätt. Det lär inte bli något polisiärt, säger Jan Elmqvist.

All personal ska få hjälp att sluta röka. Kostnaden för rökavvänjningen beräknas bli runt en miljon kronor.

Vill inte ha förbud

Facket, Kommunal, ställer sig inte bakom förslaget om en anti-rökpolicy.

– Vi ser svårigheter med att man förbjuder något. Det kan bli en svårighet om chefer ska springa runt och jaga personal som röker. Och vad ska det leda till? Disciplinpåföljer och avsked?, säger Maria Wanner, sektionsordförande i Kommunal Karlskrona.