Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Expert: Fi rider på vågen

Publicerad 2014-05-26

Feministiskt initiativ skräller och tar sig in i EU.

– Kopplingen mellan feminism och antirasism har blivit närmast en folkrörelse, säger professor Marie Demker.

Marie Demker beskriver FI:s intåg i parlamentet som "väldigt, väldigt intressant".

– Det har känts att FI varit det parti som haft mest drag. Kopplingen mellan feminism och antirasism har blivit närmast en folkrörelse.

Enligt Demker rider FI på samma samhällsvåg som succépartiet MP rider på:

– De är båda kulturradikala partier, som på olika sätt har betoning på tolerans och av frihetliga frågor. Liberala i motsats till auktoritära värderingar. Det är en våg som både MP och FI fångat upp, och som även V och C gjort, medan S inte lyckats fånga upp den.

Stefan Dahlberg, statsvetare vid Göteborgs universitet:

– Det är inte jätteoväntat givet vad man sett i opinionsmätningar den senaste tiden. Men ur ett längre perspektiv så har de dykt upp från ingenstans. Jag tycker att det är fascinerande att man har en jätteliten organisation, utan kampanjkassa att tala om. Ändå lyckas man på gräsrotsnivå att bygga upp det här.

– Många, särskilt bland unga kvinnor, tycker att feminismen inte blir mycket mer än prat. Men jag tror absolut chanserna ökar i höst för FI. Små partier kan använda EU-parlamentsvalen som en plattform att komma in i de nationella valen.

Richard Öhrvall, statsvetare vid Linköpings universitet:

– Fenomenet att små partier kommer från ingenstans och tar sig in har vi sett de senaste två EU-parlamentsvalen, med Junilistan 2004 och Piratpartiet 2009. Men klart att många kommer att fundera på hur FI gjort. Deras grepp med home-parties och sociala medier väcker mångas intressen.

Följ ämnen i artikeln