Åkesson fick 20 000 fejkföljare på en dag

Uppdaterad 2014-06-04 | Publicerad 2014-06-03

På en dag fick SD:s partiledare Jimmie Åkesson drygt 20 000 nya följare på Twitter. Problemet är bara att de inte finns på riktigt.

– Det är inte verkliga följare utan det rör sig om en stor andel fejkkonton, säger Hampus Brynolf till Dagens Media.

På lördag morgon hade Jimmie Åkesson (SD) ungefär 24 000 följare på Twitter. Dagen efter var de nästan 44 000.

Hade 20 000 personer plötsligt upptäckt att de inte följer Åkesson? Nej, förmodligen handlar det om bluffkonton, enligt Hampus Brynolf som är strategichef på Intellecta Corporate.

Enligt sajten Twitter Audit, som räknar bort fejkade och inaktiva twitterkonton, existerar hela 35 000 av Jimmie Åkessons följare inte i verkligheten.

Hampus Brynolf tror dock inte att SD själva köpt följarna.

– Men huruvida det är någon SD:are som köpt följare för att höja honom eller om det är en motståndare som köpt dem för att sänka honom är höljt i dunkel. Det kan också röra sig om en spam-robot.

Jämförelsevis uppskattas fyra av tio av Annie Lööfs 32 000 följare vara fejk. Tre av tio när det gäller V-ledaren Jonas Sjöstedts 24 000 följare.

"Ingen aning"

Men SD har inte haft något att göra med de nya följarna, enligt Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund.

– När jag hörde om det här första gången frågade jag Jimmie vad som hände på hans Twitter-konto och då frågade han mig samma sak. Det enda vi vet är att vi inte har gjort någonting, säger Linus Bylund.

Vem som köpt följarna åt Jimmie Åkesson är oklart.

– Jag kan tycka att oavsett om tankarna är att vara snäll eller elak på något konstigt sätt så är det väldigt underligt att köpa följare till ett annat parti. Det kan också vara någon avancerad form av humor som jag inte förstår eller så har det blivit något fel. Det hela är mycket märkligt, men jag har ingen aning om hur det här funkar.

Men SD ska inte göra något för att bli av med Jimmie Åkessons hord av fejkföljare.

– Jag vet inte riktigt vad man kan göra, men det är väl bara att ignorera det, säger Linus Bylund.

"Ett ständigt race"

Hampus Brynolf säger att följarsiffror alltid ska tas med en stor nypa salt eftersom det blivit så vanligt att köpa följare.

– Det är ett ständigt race. Däremot har Twitter blivit duktigare och duktigare på att successivt radera fejkkonton. Det kommer vi se på Jimmie Åkessons konto de närmsta veckorna, antalet följare kommer minska, säger Hampus Brynolf.

Det har tidigare visat sig att flera kändisar och politiker, exempelvis Carl Bildt (M), följs av många fejkkonton.

ANNONS