Han blir mångmiljonär på Fas 3

Publicerad 2014-06-10

Totalt har Ivan Daza  tjänat 14,7 miljoner kronor på Fas 3, enligt en undersökning från tidningen ETC.

Fas 3 har sågats som meningslös förvaring av långtidsarbetslösa.

Men för Ivan Daza, 44, har det blivit en guldgruva.

Totalt har han tjänat 14,7 miljoner kronor på projektet, enligt en undersökning av ETC.

Ivan Daza grundade företaget Jobbfabriken 2009 och sedan dess har bolaget vuxit till ett av landets största Fas 3-anordnare.

Enligt en undersökning som SVT gjort har 5,5 miljarder kronor gått till olika Fas 3-anordnare och av dem har Jobbfabriken tagit emot över 100 miljoner kronor.

Jobbfabriken ger klienterna i uppdrag att utföra olika projekt, som att intervjua äldre människor för att bevara kulturarvet, enligt företagets hemsida.

Tjänar skattemiljoner

Samtidigt har Fas 3 inneburit ett betydande privatekonomiskt uppsving för grundaren Ivan Daza.

Enligt ETC är Jobbfabrikens enda affärsidé att tjäna pengar på Fas 3 och därför kommer nästan hela omsättningen från ersättning för att ta emot arbetslösa.

Enligt tidningen, som gått igenom företagets årsredovisningar, har var sjunde skattekrona från Arbetsförmedlingen till Jobbfabriken hamnat i Ivan Dazas egen ficka.

"Stämmer inte"

Under en period på fyra år har han personligen dragit in 14,7 miljoner kronor. 11,3 miljoner har han tagit ut i form av lön och aktieutdelning och 2011 gjordes en pensionsavsättning till Ivan Daza på 3,4 miljoner kronor.

– Det stämmer inte, det är väldigt missvisande information, säger Ivan Daza när Aftonbladet når honom.

Men uppgifterna stöds av Ivan Dazas taxerade årsförvärvsinkomster. 2008 hade entreprenören en taxerad förvärvsinkomst på 246 400 kronor. 2010 - då Jobbfabriken var i full gång - hade siffran stigit till 2 525 000 kronor i årsinkomst.

Hemlighåller statistiken

Ivan Daza vill endast svara på Aftonbladets frågor över mejl (se nedan) men säger om sina årslöner:

– Om man tar ut en lön på 2,5 miljoner kronor så får man inte 2,5 miljoner kronor i fickan. Det är över 50 procents skatt på det, säger Ivan Daza.

Aftonbladet har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen som inte lämnar ut någon statistik om hur många som satts i arbete genom Jobbfabriken.

– Alla uppgifter om privata arbetsgivare och leverantörer är sekretessbelagda så vi kan inte lämna ut något. De är skyddade av konkurrensskäl, säger Christina Mångård, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.