Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Miljöpartiets nya löften om havet

Publicerad 2014-07-02

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Mer pengar till kustbevakningen.

Och tre nya marina reservat i havet kring Sverige.

Det lovar Miljöpartiet inför sin dag i Almedalen.

Kustbevakningen har ekonomisk kris och tvingas dra ned på sin verksamhet och varsla 125 anställda för att klara sin budget.

133 miljoner i extra stöd

Nu lovar Miljöpartiet, som har sin dag i Almedalen i dag, 133 miljoner kronor till myndigheten för att klara verksamheten 2016, rapporterar SVT.

– Svenska folket vill ha en trygg Kustbevakning för alla de uppgifter man nu har, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, till SVT.

Samtidigt skriver Romson tillsammans med Europaparlamentarikern Isabella Lövin på Svenska Dagbladets debattsida att partiet vill införa tre nya marina reservat i Öresund, Klints bank och Djupa rännan i Kattegatt. I ett första steg ska de vara fria från bottentrålning, men där kan på sikt bli aktuellt med fiskeförbud.

En sjättedel död

Det är för att klara de miljömål som riksdagen beslutat om till 2020: att 10 procent av svenska havsområdet ska vara skyddat.

"Havs- och vattenmyndigheten har visat att med alliansens politik kommer endast cirka 7 procent av havsarealen att vara skyddad till det året", skriver de.

Romson och Lövin tar upp att en sjättedel av Östersjöns botten, en yta motsvarande Danmark, är död, att torsken mår dåligt och fisken är mager och ofta sårig.

"För oss gröna är levande hav prioriterat, och vi ser ingen anledning till att Sverige ska svika internationella löften eller ha lägst andel skyddade områden i Östersjön".

Följ ämnen i artikeln