Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nya regler för unga ensamma flyktingar – Ali, 17, får inte svar

Publicerad 2013-06-12

"Dåligt och konstigt av Migrationsverket"

Ali, som egentligen heter något annat, genomled långa fotvandringar, smugglingstransporter, hunger och rädsla innan han kom till Sverige via Holland.

Ali var 15 då han flydde ensam från Iran till Sverige.

I dag klubbade EU-parlamentet igenom regler som ska förbättra situationen för ensamkommande flyktingbarn.

Men fortfarande får inte Ali ens svar på om han kan söka asyl.

– Det är konstigt och dåligt av Migrationsverket, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).

Ali, 17, får ett "starkt tryck över bröstkorgen" när han tänker på hemlandet Afghanistan.

– Det förtryck som befolkningen får vara med om, och de demoner som kallar sig talibaner. Det är ett rent helvete, och det blev bara värre där vi bodde.

Sexuella övergrepp vanliga

Han föredrar att prata allmänt, och vill inte gärna gå in på personliga erfarenheter. Han nämner kort att en vanlig härskarmetod är kategoriska sexuella övergrepp.

Tillsammans med sina föräldrar flydde han hemlandet till Iran för 2,5 år sedan. Där blev situationen inte mycket bättre. De som inte har uppehållstillstånd saknar även mänskliga rättigheter, beskriver Ali.

– Man kan knappt vistas utomhus. Grannarna hoppar på en och säger vad som helst. Arbetsgivare utnyttjar alla papperslösa. Min egen far jobbade fem månader utan lön, innan han fick gå. Man har inget att sätta emot, och hamnar man i polisens klor deporteras man tillbaka till Afghanistan.

Ska få stanna – men får inte svar

Familjen fick ihop pengar för att kunna skicka iväg Ali ensam. Han genomled långa fotvandringar, smugglingstransporter, hunger och rädsla innan han kom via Holland till Sverige.

Här har han bott det senaste 1,5 åren. Han har vänner och vill stanna.

Men enligt Dublinförordningen kan han bara söka asyl i landet dit han först kom, och därmed har Migrationsverket beslutat återsända Ali till Holland.

I torsdags tog EU-domstolen beslut om att ensamkommande flyktingbarn ska undantas ur Dublinförordningen.

Ali kontaktade Migrationsverket, som senast i går svarat att de inte vet hur de ska göra med honom.

– Ångesten, oron och stressen hopar sig över mig, säger Ali, vars högsta önskan är att lära sig flytande svenska och plugga statsvetenskap här.

Firar med champagne

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är starkt kritisk till verkets osäkerhet.

– Det är konstigt och dåligt av Migrationsverket. Domen är tydlig och lämnar inga öppningar för alternativa tolkningar.

Efter 14 års överläggningar röstade Europaparlamentet i dag igenom det "asylpaket" som Wikström varit delvis ansvarig för de senaste tre åren. Det ska bland annat innebära maxgräns på asylprocessen på sex månader, minimikrav på levnadsvillkor under mottagningstiden och restriktivare lagar om förvaring.

Hon är mer än nöjd och har firat med champagne.

– Jag är djupt lättad, säger hon till Aftonbladet.

– Det är nästan ett mirakel att det här paketet gått igenom under den ekonomiska kris som Europa befinner sig i, eftersom det kommer att bli kostsamt för många länder. Det här kommer att betyda enormt mycket för hundratusentals personer under de kommande åren.

Gäller inte alla barn

Medlemsländerna ville först inte undanta ensamkommande flyktingbarn ur Dublinförordningen.

– Då gjorde jag en fint och fick till ett gemensamt beslut om att rätta sig efter EU-domstolens prejudikat.

Flera internationella människorättsorganisationer, bland annat Amnesty och Rädda barnen, har protesterat mot att reglerna är för luddiga och att rättssäkerheten fortfarande är stor för asylsökande inom EU.

– Det är ingen ideal lösning. Det är en kompromiss, men det är en bra kompromiss, säger Wikström.

Mikaela Hagan, sakkunnig i flykting- och integrationsfrågor, Rädda Barnen, är kritisk bland annat till att inte alla barn utelämnas ur Dublinförordningen.

– Det gäller ensamkommande barn, och det är vi fantastiskt glada över. Men barn som kommer med sina föräldrar innefattas inte.

Migrationsverket: "Oklart"

– Det finns absolut många steg framåt men det ska samtidigt genomföras också. Det får vi bevaka.

Om det osäkra beskedet från Migrationsverket till ensamkommande Ali säger Hagan:

– Det bästa vore ju om de som befinner sig i Sverige kan söka asyl retroaktivt, även om de fått beslut om återförande till förstalandet enligt Dublinförordningen.

Annie Hörnblad, pressinformatör vid Migrationsverket, uppger att det i dag är för tidigt att uttala sig om vad de nya EU-reglerna kommer att innebära i praktiken.

– Det är fyra nya direktiv. Vi måste sätta oss in i dem och analysera dem. När det gäller domslutet om ensamkommande flyktingbarn och Dublinförordningen kommer en rättslig kommentar i slutet av veckan, meddelar hon.

– Barn ska prövas i det senaste landet om det inte finns något tidigare beslut i ett annat Dublinland. Man har stoppat planering av resor för barn där det finns beslut om återföring enligt Dublinförordningen till dess att det här beslutet är analyserat.

Fotnot: Ali heter egentligen något annat.