Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obama pressad av republikanerna

Jagas på samma sätt som Bill Clinton

Republikanerna vittrar blod. Obamas blod.

De jagar honom på samma sätt som de jagade Bill Clinton under hans andra presidentperiod.

Pressad av sin värsta kris hittills går Obama till motoffensiv.

Tre skandaler ligger och jäser. Var för sig utgör de inget hot mot Obama såvida inte nya uppgifter kommer fram som direkt involverar Vita huset i oegentligheter.

Tillsammans formar skandalerna en alldeles egen dramaturgi där Obamas gloria är på väg att hamna rejält på sned i stormvinden.

Efter inledande passivitet har Obama gått till motattack.

* I går sparkade han chefen för den amerikanska skattemyndigheten, IRS efter att anställda där förhalat ansökningar om skattebefrielse för politiska organisationer på högerkanten, bland demTea Party-rörelsen. Tjänstemännen har uppenbarligen agerat utifrån politisk övertygelse men ännu finns inga bevis för att Obamas återvalskampanj på något sätt dragit i trådarna.

Offentliggör e-mejl

* Obama har också låtit offentliggöra hundratals e-mejl mellan Vita huset, CIA och amerikanska UD som handlar om terrorattacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi den 11 september förra året. Allt för att frita sig från misstankar att Vita huset inledningsvis försökte dölja att det handlade om en terrorattack för att inte störa Obamas återval.

* Tredje skandalen rör Obamas justitiedepartement. I sin jakt på en läcka har de begärt ut samtalslistorna till ett antal journalister på nyhetsbyrån AP. Syftet var att få reda på vem som läckt ut att CIA i förtid avslöjat ett planerat terrordåd mot ett amerikanskt flygplan.

Obamas försvarar åtgärden med att ibland måste nationella säkerhetsintressen gå före det fria ordet.

Republikanerna har länge haft svårt att hitta ammunition mot den tämligen skandalfrie Obama. Nu ser de sin chans att sätta tänderna i presidenten och skada honom så mycket det går.

Hotar med riksrätt

Ungefär som man gjorde mot Bill Clinton när dennes sexuella äventyr med Vita hus-praktikanten Monica Lewinsky avslöjades en bit in på hans andra ämbetsperiod. Det slutade med att Clinton ställdes inför riksrätt med friades.

Krav på att Obama ska ställas inför riksrätt hörs redan hos vissa extra blodtörstiga republikaner.

Kongressförhör de närmaste veckorna håller liv i skandalerna. I nuläget är det svårt att veta om ny fakta kommer fram som kan få någon av dem att explodera i ansiktet på Obama.

Viss skada är redan skedd för presidenten.

Republikanernas mantra att Obama är en lika stor bov som president Nixon när det gäller att utnyttja statsapparaten för att förfölja politiska motståndare, håller på att få fotfäste.

Attack mot Assad

Obama vill gärna framstå som presidenten som försvarar demokratiska fri- och rättigheter. En helyllekille. Nu får amerikanska folket se en annan sida av honom. Presidenten som vill ha total kontroll även om det innebär ett och annat övertramp.

Oskyldig eller ej så riskerar skandalerna att förlama hans presidentskap precis som det gjorde med Clintons.

Istället för att ägna sig åt arbetslösheten, klimatförändringar och världsproblemen så tvingas Obama ägna sin tid åt att mildra skandalernas skadeverkningar.

Pressade presidenter brukar flytta fokus på spektakulära militära aktioner utomlands. Clinton skickade kryssningsmissiler mot Usama bin Ladin. Obama har hotat med "allvarliga konsekvenser" om Syrien använder kemiska vapen. Bevisen för detta hoppar sig.

Kanske dags för en robotattack mot Bashar al-Assad för att skifta uppmärksamheten?