Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Förslag om nya ungdomsjobb får stark kritik

Publicerad 2012-11-30

Facket totalsågar regeringens utredning om utbildningsjobb för unga.

Förslaget innebär att ungdomar under 23 år ska kunna arbeta i 18 månader utan kollektivavtal – och sägas upp på dagen.

– Jag hoppas förslaget hamnar där det hör hemma - i soptunnan, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att vara ett stort problem i Sverige. Under tredje kvartalet i år saknade 20 procent av 15-24 åringarna jobb, enligt SCB:s senaste rapport.

Med förhoppningen om att hitta fler vägar för unga in på arbetsmarknaden tillsatte regeringen för drygt ett år sedan en utredning om lärlingsprovanställningar.

Kan sägas upp

Utredaren Claes Stråth levererade i går sina slutsatser.

Bland annat vill han skapa en ny typ av utbildningsjobb för personer under 23 år. Anställningarna ska gälla i som mest 18 månader och en utbildningsplan ska tas fram tillsammans med arbetsgivaren. Ungdomarna ska kunna sägas upp utan förvarning eller förklaring.

Förslaget, som är kontroversiellt på den svenska arbetsmarknaden, har retat upp facket – rejält.

"Slavliknande förhållanden"

Torbjörn Johansson, som är LO:s nye avtalssekreterare och har rötterna inom Byggnads, är mäkta upprörd.

– Det här är fullkomligt onödigt och klåfingrigt. Lärlingssystem finns redan på i princip hela arbetsmarknaden, men med regleringar. Nu lägger man ett förslag som slår sönder allt som fungerar bra, säger han.

Avtalssekreteraren är övertygad om att ungdomar kommer att utnyttjas och riskera att hamna i "slavliknande förhållanden", om förslaget blir verklighet. Bland annat eftersom utbildningsinslaget ska göras upp mellan arbetsgivare och anställd. Exakt hur det ser ut är inte reglerat, vilket facket menar bäddar för tveksamheter.

– Att tro att en 18-20-åring är en jämbördig part med en arbetsgivare är bara dumt, säger Johansson.

"Oskyddat"

Han menar att en ung person som till exempel placeras på en korvkiosk skulle kunna utnyttjas så att arbetsgivaren hävdar att det är utbildning att "räkna korven du säljer".

– Det här skapar ett låglöneproletariat som är fullkomligt oskyddat. Det finns inga kollektivavtal och då kommer en del ungdomar kräva kollektivavtal. Och då får de sparken.

Torbjörn Johansson tror betydligt mer på den "jobbpakt" som nu förhandlas mellan fack, arbetsgivare och regering.

Krav på arbetsgivarna

Men utredaren Claes Stråth tror inte att risken är särskilt stor att ungdomarna skulle utnyttjas.

– Vi ställer krav på att arbetsgivaren ska erbjuda utbildning under arbetstid, så jag tror inte att risken att det ska missbrukas är så stor, säger han till Sveriges Radio.

Aftonbladet har sökt Claes Stråth och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), som tog emot utredningen i går. Engströms pressekreterare hänvisar dock till uttalanden som ministern gjorde till nyhetsbyrån TT under gårdagen.

– Nu kommer jag att analysera det här tillsammans med mina medarbetare och sätta mig in i förslagen lite mer i detalj, säger hon där.

Enligt TT hoppas Hillevi Engström kunna sjösätta den nya anställningsformen redan före valet 2014.