Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Palm om kritiken: ’Det var hans ord’

Publicerad 2013-04-23

Omar Mustafa gav i dag sin bild av de senaste veckornas kris i Socialdemokraterna.

Han gav en helt annan version än partiledningen - och sa också att Veronica Palm hade godkänt all hans kommunikation.

– Nej, till syvende och sist var det hans ord och han som valde hur han formulerade sig, säger Palm. 

Tidigare i dag gav Omar Mustafa sin bild av den korta och turbulenta tid som han satt i Socialdemokraternas partistyrelse. Efter bara sex dagar uppmanade Veronica Palm, ordförande för S i Stockholm, honom att lämna sitt uppdrag.

Mustafa, som hade nominerats av distriktet i Stockholms stad och som dessutom är ordförande i Islamiska förbundet, valde då att lämna alla sina uppdrag i partiet och i dag är han inte längre socialdemokrat.

Hård i sin kritik

Veronica Palm har tidigare sagt att han fick gå på grund av att han inte nog tagit avstånd från ifrån att bjuda in föreläsare med antisemitiska och homofoba åsikter, som han tidigare medverkat till.

Mustafa var i dag hård i sin kritik mot partiledningen, som han menade gav honom sitt fulla stöd under tiden i partistyrelsen.

– Jag svarade på alla anklagelser. Mina uttalanden i Aftonbladet godkändes av partiet, även av Veronica Palm själv. Veronica Palm var faktiskt ett stöd för mig under hela drevet. Jag förstår inte nu hur jag inte var tydligt nog, säger han.

Han sa också att den förklaring han fick höra var en helt annan:

– De sa "Omar du har inte gjort något fel, pressen från media är blivit för stor, partiledningen är trött efter kongressen och partiledaren vill hellre prata jobb."

Palm fick svara på kritik - igen

I kväll svarade Veronica Palm, som dessutom sitter i partiets verkställande ustkott, på kritiken. Hon och Mustafa ger fortfarande två olika bilder av vad som hänt.

– Det är inte så att jag och kommunsekreterare Olle Burell fattade beslut om att be Omar Mustafa lämna sin plats i partistyrelsen på grund av ett mediadrev eller av det väldigt höga tonläge som var. Vi fattade vårt beslut för att vi inte fick tillräckligt tydliga svar. Omar Mustafa valde att inte vara tillräckligt tydlig i frågan om att erbjuda en plats för antisemiter har varit fel och att det inte ska ske igen, säger hon.

"Det var hans ord"

Hon säger också att hon inte alls hade godkänt de brev som Mustafa kommunicerade till Aftonbladet.

– Det här var en vecka som var väldigt turbulent. Det blev många långa samtal. Omar Mustafa fick stöd i kommunikationen, han informerade fortlöpande både partiet och mig. Men till syvende och sist var det hans ord och han som valde hur han formulerade sig i sluttexterna, säger Palm.

Det stämmer dock att hon ville att Mustafa skulle sitta kvar i styrelsen i Stockholm, trots att hon uppmanade honom att lämna partistyrelsen.

– Vi hade den förhoppningen, att vi skulle kunna bena ut många av de fördomar och rent rasistiska och falska påståenden som klistrades mot Omar Mustafa. Men det är möjligt att det var naivt. Jag försökte vara ett stöd. För mig är det viktigt att inte döma någon i förväg. Det var viktigt att föra varje samtal i botten men vi fick inte tillräckligt tydliga svar.

Hela S-toppen har fått kritik

Sedan kongressen så har både Veronica Palm och även Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin fått utstå hård kritik. Enligt Palm så har det varit en turbulent tid.

– Men jag har tagit ansvar för den här perioden. Jag är glad att vi klarade av att komma till ett avslut innan partistyrelsen hade sitt första sammanträde. Det vore konstigt om man inte fick kritik när man fattade så svåra beslut.

Hur stort ansvar har du i den här frågan?

– Omar Mustafa valdes in i styrelsen i Stockholm för ett år sedan. Samma kritik väcktes mot honom då. Valberedningen och inte jag som ordförande hade samtal med Omar och fick frågetecken uträtade. Kommunsekreteraren kände sig trygg med det. Sedan arbetade Omar ett år och gjorde ett bra jobb. Då kändes det naturligt för oss att föra hans namn vidare. När det kom fram att han erbjudit plattformar åt folk med extrema åsikter bara två veckor innan partikongressen så var det viktigt för oss att ta ansvaret.

Vill sitta kvar - trots avgångskrav

På lördag håller Socialdemokraterna i Stockholms stad årsmöte. Aftonbladet har tidigare avslöjat att det finns ett tryck på Veronica Palm att avgå - och ersättas av Ylva Johansson. Men själv vill hon sitta kvar.

– Jag är den enda som blivit nominerad och är föreslagen av en enig valberedning. Jag vill fortsätta arbetet med att öppna upp partiet. Det har pratats om kupper och hemliga grupper. Jag vill inte att S i Stockholm ska styras av någon hemlig liten grupp. Den tiden är förbi, det ska vara öppna processer och jag står till partiets förfogande. Men det är årsmötet och medlemmarna som väljer.