Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

”Vi kom varandra väldigt nära”

Publicerad 2013-04-30

Lukas Bonniers dotter Anna Toss om arvsstriden med halvsyskonen

Anna Toss, 50, är mediekungen Lukas Bonniers dotter - född utanför äktenskapet.

I sex år har hon stridit mot sina halvsyskon för sin rätt att ärva pappan.

– Det är som att resa i en tidsmaskin och kliva ut år 1830 i en röksalong för herrar, säger Anna Toss till Aftonbladet. 

Den 8 februari 2006 dog tidningsmannen och förläggaren Lukas Bonnier, 83 år gammal.

Han efterlämnade sex barn - som han fått med tre olika kvinnor.

Fem av barnen föddes inom äktenskapet - och sitter i dag på företagsandelar i Bonnierkoncernen värda miljoner.

Men Anna Toss, som föddes 1962, var resultatet av Lukas Bonniers utomäktenskapliga kärleksförhållande med journalisten Margareta Toss, tidningen Kamratpostens dåvarande chefredaktör.

Inga andelar i företaget

När Lukas Bonnier dog uppdagades att han i drygt 60 år, genom gåvobrev, portionerat ut andelar i företaget till sina barn och barnbarn.

Men Anna Toss stod kvar lottlös.

– Jag blev verkligen förbluffad när jag fick klart för mig att andelarna var bortgivna, säger hon.

Anna Toss ansåg direkt att företagsdelarna halvsyskonen hade fått av fadern var att likställa med ett testamente. Via sitt juridiska ombud fick hon reda på att hon hade tre val: antingen att försöka komma överens med familjen, ge upp eventuella krav eller stämma sina halvsyskon.

– Jag försökte verkligen komma överens med syskonen. Men de svarade inte på mejl, telefon eller brev och då fanns det bara en sak kvar att göra. Jag har stämt på de andelar som jag skulle ha fått, säger Anna Toss.

”Dåliga rådgivare”

Stockholms tingsrätt ansåg dock inte att gåvorna var att betrakta som testamente - och dömde till halvsyskonens fördel.

Anna Toss överklagade och gårdagens förhandlingar i Svea Hovrätt var slutstationen för en tvist som pågått i drygt sex år. 

– Vi kommer att driva samma linje som i tingsrätten, i övrigt har jag inga kommentarer, sa Rolf Andersson, som företräder halvbrodern Jonas Bonnier, till Aftonbladet i dagens tidning.

Men Anna Toss betvivlar att det var Lukas Bonniers vilja att stänga ute henne från företaget.

– Jag tror inte att han ville ha det så. Jag tror att han ville att det skulle vara rättvist och helt enkelt hade dåliga rådgivare, som drevs av andra motiv.

Brevväxlade i 44 år

Hon beskriver relationen med pappan som "speciell".

– Vi gjorde något väldigt bra av något som hade dåliga förutsättningar. Redan som tonåring ställde jag krav på att vi skulle få en riktig relation och jag upplevde att han var väldigt tacksam för det. Jag har en hel kartong fylld med brev efter 44 års brevväxling. Vi kom varandra väldigt nära.

– Han var dessutom en väldigt engagerad morfar. Jag har ju fyra barn och han var hemma hos oss på alla födelsedagar och högtider. När vi inte träffades så skrev vi och ringde.

Vad är din drivkraft i det här?

– Jag vill att det ska vara rättvist för mig och jag vill framförallt att det ska vara rättvist för mina barn. Jag kan inte se varför inte mina barn ska ha precis samma möjligheter som sina kusiner - bara för att jag inte är född inom äktenskapet. Det är som att resa i en tidsmaskin och kliva ut 1830 i en röksalong för herrar.

Dom meddelas 27 maj.