”Om det är någon som ska klara det är det Niclas”

Publicerad 2013-11-25

Aftonbladetmedarbetaren Staffan Heimerson var tidigare i år i Syrien tillsammans med Niclas Hammarström.

Resultatet blev ett reportage – som belönade de två journalisterna med utmärkelsen "Årets journalist".

– Om någon ska klara ut en sådan här situation är det Niclas, säger Staffan Heimerson.

Staffan Heimerson beskriver sin kollega Niclas Hammarström som en rutinerad, lugn och balanserad journalist med stor erfarenhet av rapportering från krig.

– Han har mycket goda egenskaper, han förivrar sig inte och han tappar inte fattningen. Han är inte en kille som säger dumheter i en svår och riskfylld situation, säger Staffan Heimerson.

Kände till resan

Han visste om att Niclas Hammarström var på väg på en ny resa till Syrien, den här gången tillsammans med Magnus Falkehed.

– Jag kände till sedan förra veckan att han skulle åka någonstans i Syrien, men jag frågade inte vart, säger Staffan Heimerson.

Det var tidigare i år som Staffan Heimerson och Niclas Hammarström var i Syrien på en reportageresa.

– Niclas och jag tillbringade en kall, hetsig och blodig vecka i Aleppo. Det var en uppenbar fara från morgon till kväll, vi arbetade vid fronten och det var krypskyttar som sköt längs gatorna, säger Staffan Heimerson.

Belönades för reportage

Resultatet av resan blev ett 18-sidigt reportage i tidningen Café. För reportaget belönades Niclas Hammarström och Staffan Heimerson med utmärkelsen "Årets journalist" på Tidskriftsgalan.

Den här gången var det dock inte Café som skickade ut Niclas Hammarström och hans kollega.

Staffan Heimerson blev tagen när han fick nyheten om vad som hänt kollegan Niclas Hammarström och Magnus Falkehed.

– Min första tanke när jag hörde det här var jävlar, jävlar, jävlar. Min andra tanke var att Niclas är den som klarar ut en så pressande situation. Om det är någon som ska göra det är det han.

ANNONS