Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Björklund omvald: ”Det känns stort”

Publicerad 2013-11-15

VÄSTERÅS. Jan Björklund omvaldes i dag för att leda Folkpartiet i två år till.

Han ser nu fram emot nästa år då han ska leda partiet i två intensiva valrörelser.

– Uppgiften är att både beskriva vad vi gjort men även vad vi vill göra i framtiden, säger han.

Utan några som helst utmanare omvaldes i dag FP-ledaren Jan Björklund som partiledare på landsmötet i Västerås. Han har lett partiet sedan 2007, då han tog över efter Lars Leijonborg. Det var en tacksam Björklund som klev upp på scenen efter valet.

”Känns stort”

– Tack för ert förtroende. Det känns stort, jag tar på mig det här uppdraget både med stolthet och med ödmjukhet,  att leda vårt parti över nästa års supervalår, säger han.

Den senaste tiden har FP legat knappt under sitt valresulat i opinionsmätningarna. I sitt tal efter omvalet blickade Björklund, som även är utbildningsminister, framåt över EU-valet och riksdagsvalet nästa år.

– Vi har två stora val nästa år, ett i maj och ett i september, det är en utmaning för alla politiska partier. Vi kommer ha suttit i regering i åtta år när vi går till val, det har varit under den djupaste lågkonjunkturen på 80 år. Uppgiften är att både beskriva vad vi gjort men även vad vi vill göra i framtiden, säger han.

Tackade sina medarbetare

När ombuden applåderat klart passade Björklund också på att tacka sina närmsta medarbetare.

– Att leda ett parti är ett lagarbete. Det är ett stort fokus på partiledaren. Men sanningen är att ledarskapet utövas av ett team. Jag ser fram emot att få leda det teamet och att få leda Folkpartiet i förberedelserna inför valet, över valet och efter valet.