Betygsstrid undanröjd på Moderatstämma

Uppdaterad 2013-10-18 | Publicerad 2013-10-17

NORRKÖPING. Moderaterna har röjt undan en av sina främsta konfliktfrågor.

Efter tuffa förhandlingar nåddes i kväll en uppgörelse i striden med ungdomsförbundet om att kunna överklaga felaktiga betyg.

– Vi har nått en kompromiss som jag känner mig nöjd med, säger Tomas Tobé, skolpolitiskt ansvarig (M).

Det som såg ut att kunna bli en av Moderaternas främsta konfliktfrågor på partistämman i Norrköping, ett avsnitt i skolprogrammet, verkar vara överspelat.

Aftonbladet kan nu avslöja att i man under utskottsarbetet nådde en uppgörelse med det moderata ungdomsförbundet, MUF, som drivit på hårt för att partiet ska arbeta för att ge elever möjlighet att överklaga betyg.

– Jag har lyssnat in vad MUF framfört och vi har försökt att hitta en  kompromiss som ska handla om att vi vill stärka elevernas rättigheter att kunna få rätt betyg, men att det ska kunna ske på ett sätt som inte innebär en omfattande dokumentation för lärarna, säger Tomas Tobé.

I kompromissen ingår en översyn av den möjlighet som eleverna har redan i dag, med möjlighet att få uppenbart oriktiga betyg ändrade.

– Nu ska vi titta på om den rätten kan stärkas, det är själva överenskommelsen. Jag tycker vi har hittat en bra balans i detta. Sedan får vi se hur de exakta detaljerna blir, säger Tobé.

Han är ansvarig för utformningen av partiets skolpolitik men just nu föräldraledig från uppdraget i riksdagen, som utbildningsutskottets ordförande.

Tidigare betyg

I utskottsarbetet inför det förslag till ny skolpolitik som ska läggas fram på lördag stärktes samtidigt stödet för betyg från tredje klass, enligt Tobé.

– Det finns ett starkt stöd i hela partiet och också i MUF för att vi ska ersätta skriftliga omdömen med betyg. Vi tycker det är ett bra sätt att fånga upp alla elever för att vi ska kunna gå in med särskilt stöd. Det är jag jätteglad för, säger han.

Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, är också nöjd över att man lyckats lösa knutarna i skolfrågan.

– Det var ett enigt utskott som var överens om att vi behöver fortsätta att se över hur elevernas rättssäkerhet kan stärkas. Det som varit farhågan är om det skulle leda till en oerhörd ökad arbetsbörda för lärarna, vilket vi har hävdat att det inte gör om man hanterar det på rätt sätt.

Men även om M ser ut att ha undanröjt det hotande skolbråket internt så får man kritik för sin skolpolitik utifrån på ett annat område.

Lärarförbundet vill se mer åtgärder för lärarna. I M:s skolförlag finns ett slås i en rubrik fast att "skickliga lärare ska ha bra betalt".

Lärarförbundet har granskat M-skolan

Inför stämman har Lärarförbundet granskat om partiet lever som man lär.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén slår efter den fast att moderatstyrda kommuner generellt är sämre än andra på att ge lärare bra löner – i relation till andra yrkesgrupper.

– Lärare i moderatstyrda kommuner får mindre för sin lön. Vellinge och Lomma är allra sämst, där får lärarna i genomsnitt ut 20 och 17 procent mindre i lön än andra yrkesgrupper.

Hon påpekar att vi har en nationell lärarkris i Sverige eftersom det inom tre år kommer saknas 43 000 lärare.

– Vi kommer att få leta efter lärare med ljus och lykta. Där har moderatkommunerna en extra uppförsbacke när det ser ut så här, säger hon.

Fler bråk väntar

Skolavsnittet är dock inte det enda som det väntas bli strid omkring på M-stämman. Även synen på Arbetsförmedlingen, valfriheten i vården och vilka som ska representera partiet i EU kan komma att orsaka splittring.

Under dagens utskottsarbete har tongångarna stundtals varit hårda i diskussionerna om Arbetsförmedlingen. Någon lösning har inte nåtts, enligt vad Aftonbladet erfar.

MUF samlar stöd för sin linje om att Arbetsförmedlingen ska konkurrensutsättas in i det sista på stämman. Hur det kommer sluta är oklart.

– Det blir en fråga för stämman att avgöra i morgon, säger Bengtzboe.