Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Arbetslösa riskerar förlora a-kassan när nytt system införs

Publicerad 2013-10-16

I dag måste 150 000 arbetslösa lämna in sin aktivitetsrapport – annars ryker deras arbetslöshetsersättning.

Men tekniska problem och tung arbetsbörda har kantat starten på rapportsystemet och drabbat både Arbetsförmedlingen och a-kassor.

– Får vi en väldigt lång handläggningstid kan människor stå utan ersättning, säger en anonym utredare på en av a-kassorna.

Systemet med aktivitetsrapportering är nytt för alla Sveriges arbetslösa sedan den 1 september. Först ut att börja rapportera är de 150 000 arbetslösa som har eller söker a-kassa.

Det innebär att 150 000 personer ska fylla i hur många jobb de sökt och aktiviteter de deltagit i, för att sedan få sin arbetslöshetsersättning av sin a-kassa.

På Arbetsförmedlingen i Stockholm träffar Aftonbladet John Owusu-Ansah, 44, som håller på att fylla i sin aktivitetsrapport.

– Jag har försökt göra det här hemifrån i tre dagar, men det har inte fungerat tekniskt. Så nu kom jag hit i stället. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra, jag måste skriva in alla jobb jag sökt den här månaden. Det var det handläggaren gjorde tidigare, jag vet inte varför jag ska göra det nu, säger han.

På skrivbordet ligger ett 15-tal papper med sökta jobb för den senaste månaden. John Owusu-Ansah har varit arbetslös i ett år sedan han fick lämna sin tjänst på flygplatsen Arlanda på grund av arbetsbrist. Han vet att det gäller att söka så många jobb som möjligt för att han ska bli godkänd och få a-kassa. Så han har sökt allt från kyrkovaktmästare- till fritidsledarjobb, oavsett om han har utbildning för jobbet eller inte, berättar han.

Flera problem

John Owusu-Ansah är inte den enda som har haft problem med att lämna in rapporten. Redan i början av rapporteringstiden upptäcktes ett tekniskt fel, så att nästan 8 000 arbetssökande med a-kassa fick förlängd inlämningstid till november. I måndags, då sista inlämningsdatumet var satt, uppstod ett nytt tekniskt fel som gjorde att inlämningstiden förlängdes till i dag, den 16 oktober klockan 23.59.

Arbetsförmedlingen har i ett internt brev uppmanat huvudkontorsanställda att åka till förmedlingar i sin närhet och hjälpa till när rapporter ska fyllas i, för att underlätta arbetsbördan för sina kollegor.

Och rapporteringen för resterande av de nästan en halv miljon arbetslösa människor som finns i Sverige har fått framskjutna datum för att lämna in sina rapporter.

Inte fått extra pengar

Några extra pengar för det nya systemet har Arbetsförmedlingen inte fått av regeringen, som beslutat om det nya kontrollsystemet. Göran Åhman, projektansvarig för införandet av rapporterna på Arbetsförmedlingen, tror att man ska klara av den nya arbetsbördan ändå, även om det uppstått problem redan under första fasen.

– Det hoppas vi. Det är ett stort uppdrag för oss. Samtidigt blir det väldigt positivt för oss att ha ett enhetligt standardiserat sätt där kunderna kan lämna in uppgifterna, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

I måndags hade bara 70 000 av de sammanlagt 150 000 arbetslösa med ersättning lämnat in sina rapporter. Under onsdagseftermiddagen hade den siffran stigit till omkring 90 000 inlämnade rapporter, enligt Göran Åhman.

Han är inte nöjd och säger att Arbetsförmedlingen nu måste ”diskutera med kunderna” om vad som händer om man inte lämnar in rapporten.

– Vi får skicka ett meddelande till deras a-kassa. Den får avgöra hur de hanterar det. Första gången får de en varning. Missar de att skicka nästa rapport blir det avdrag på a-kassan.

”Totalt haveri”

Flera fackförbund är kritiska till hur rapporteringssystemet påverkat arbetslösa.

– Det allvarliga för våra medlemmar är att deras situation blir extremt svår. De får inget svar från Arbetsförmedlingen om vad som krävs av dem. Vad händer om man blir oense med sin handläggare, till exempel? Syftet med de nya reglerna var mer ordning och reda. Nu har det blivit tvärtom, säger Oscar Ernerot, ombudsman på LO.

Han berättar att många anställda på Arbetsförmedlingen haft svårt att hinna sätta sig in i instruktionerna som gäller för rapporteringen, och att mycket därför blivit fel i rapporterna.

– Det riskerar att bli totalt haveri hos Arbetsförmedlingen. Vanliga arbetslösa ser det som att det är Arbetsförmedlingen som gör fel, inte att det är regeringens regler som införs på ett dåligt sätt.

Men även a-kassorna har fått rejält att göra under rapporternas start. Det är de som tar emot rapporterna när de lämnat handläggare på Arbetsförmedlingen.

Arbetsuppgifter har flyttats från Arbetsförmedlingen till a-kassorna, berättar en anonym utredare på en a-kassa som Aftonbladet pratat med.

”Kan drabba medlemmar”

Den stora mängden ouppklarade meddelanden från Arbetsförmedlingen till a-kassan kan leda till att man inte hinner med sitt jobb – och arbetslösa inte får sin a-kassa i tid.

– Det påverkar vår väsentliga uppgift. Det handlar inte bara om en väldigt stor mängd meddelanden. Blir det en ohållbar situation kan det drabba medlemmar. Får vi en väldigt lång handläggningstid kan människor stå utan ersättning, säger utredaren.

Olle Åkerlund, a-kasseföreståndare på IF Metall, säger att hans kassa nätt och jämnt klarar trycket, men ifrågasätter om systemet med de nya rapporterna verkligen är bra.

– Första veckan nådde vi upp till 3000 ärenden. 70 procent av dem var sådant vi skulle avskriva. Det skapar ett merarbete som vi inte är intresserade av att ha bara för att Arbetsförmedlingen har problem med sitt system, säger han.

Han har tidigare kritiserat aktivitetsrapporterna för att vara regeringens sätt att jaga arbetslösa.

– Vi har inget emot att man har kontroll på de arbetslösa. Men när du sökt 300 jobb och fått 300 nej, då är det inte mer straff du behöver utan mer stöd.

”Mycket som inte har fungerat”

Katarina Mattsson, biträdande kanslichef på Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO), säger att arbetsbelastningen varit klart högre än förväntat hos många a-kassor. Men hon är övertygad om att a-kassorna kommer att klara sitt uppdrag med att betala ut ersättning.

– Men det är klart att vi är oroliga. Det har varit mycket som inte har fungerat den första månaden. På a-kassorna blir det fullt upp, men jag tror inte att folk blir av med ersättning efter den här första månaden. Någon enstaka medlem kommer att bli det förstås, men vi vet inte hur det ser ut med mängden ärenden ännu.
I mars 2014 ska samtliga arbetslösa ha slussats in i det nya systemet för aktivitetsrapportering.