Varnar ambassaden: ”Håll er borta!”

Uppdaterad 2014-01-24 | Publicerad 2014-01-23

KIEV/STOCKHOLM Vapenvila har rått i Kiev under dagen och flera medier uppger att president Janukovitj har haft möte med oppositionen.
I kväll går tidsfristen för vapenvilan ut. I Kiev samlar aktivisterna gatstenar inför kvällen.

– Vi är trötta på presidenten. Nu håller vi ihop för att få en ny regering, säger konstnären Rudolf Krajewski som bär bildäck till barrikaderna.

Oppositionen har uppmanat till vapenvila fram till klockan 19.00 svensk tid. De tre kraven man har ställt på president Janukovitj är nyval, avskaffande av de nystiftade antidemonstrationslagarna samt regeringens avgång.

Klitjko besökte barrikaderna

Enligt flera mediekällor sitter Janukovitj i möte med oppositionsledarna under torsdagseftermiddagen.

Presidenten ska också ha begärt ett extrainsatt parlamentsmöte för att diskutera oppositionens krav på regeringens avgång. Nyhetsbyrån Interfax rapporterar att demonstranterna har slutat med stenkastningen på Hrusjevskyj-gatan i Kiev. Och oppositionsledaren Viktor Klitjko anlände själv till en av barrikaderna på gatan, där demonstranter och polis stod mot varandra med en mur av brinnande däck emellan. Han lyckades övertyga båda sidor om att tillfälligt avbryta våldsamheterna.

– Jag kommer att återvända vid åttatiden i kväll och rapportera om förhandlingarna, sade Klitjko och antydde därmed att förhandlingar pågår mellan oppositionen och president Viktor Janukovytj.

”Håll tyst”

Under dagen mötte den ukrainska utrikesministern Leonid Kozjara utländska ambassadörer i landet. Och under mötet och fick diplomaterna en föreläsning fylld med exempel på västerländska lagar som sades efterlikna de nya lagar som inskränkt mötes- och yttrandefriheten i landet, skriver Kyiv Post.

Ambassadörerna, bland dem Sveriges Andreas von Beckerath, fick höra att de ”skulle hålla sig borta från Maidan, Självständighetstorget, att de helt enkelt skulle hålla tyst” uppger en källa för webbtidningen EUobserver.

– De skyller alla oroligheterna på EU. De har helt enkelt förklarat oss krig", sade källan om den ukrainska regeringens möte med de utländska diplomaterna, säger källan till EUobserver.

Mötet tog en timme och enligt en diplomat som pratat med Kyiv Post avbröt utrikesministern mötet för ett regeringsmöte. Ett flertal av ambassadörerna reste då på sig och försökte protestera mot mötet och för att de inte fått ställa frågor.

Tränar på anfall

I Kiev ligger det en dis av rök efter brända bildäck längst fram på barrikaden. På andra sidan, 50 meter bort, står hundratals kravallpoliser uppradade med sina sköldar.

Vi befinner oss hundra meter från Europatorget i centrala Kiev. Här har det byggts en barrikad av utbrända bussar, bildäck och säckar fyllda med snö. Det var här polisen sköt ihjäl demonstranter under onsdagen.

Men just nu är det lugnt.

Snön på marken är svart av alla eldar. Äldre damer i vackra hattar och stora pälsar hackar frenetiskt i marken. De tar upp gatstenar och lägger i en säck. Några av stenarna krossas och läggs i tomma petflaskor.

– Jag har hjälpt till att gräva upp gatsten, det är bara för att försvara oss om polisen bryter igenom. Hur kan presidenten göra så här mot oss, folket? undrar lärarinnan Oxana Popova.

Vi ser hur ett gäng yngre maskerade män tränar på anfall och försvar. En kamouflageklädd man instruerar kamraterna som är utrustade med vita sköldar av plast som de ritat röda kors på.

De över på att gå ihop med sköldarna och skydda sig bakom. Men de övar också på att kasta glasflaskor och stenar på given signal. De har hemmagjorda benskydd, gasmasker och påkar. En yngre man i snäva jeans och gymnastikskor skakar av kylan som i dag är minus 10 grader.

”Rädd att fler ska dö”

Rudolf Krajewski är konstnär, skådespelare och vegan. Han bär John Lennon-inspirerade solglasögon och pratar om fred. Han bär på två bildäck som ska längst fram på barrikaden mot kravallpolisen.

– Jag gör allt för att hjälpa till. Det är en enorm gemenskap här mellan alla ukrainare. Vi vill samma sak och det förenar oss. Vi är en del av Europa, säger han.

Många ukrainare som vi pratar med är oroliga för vad som kommer att hända när tidsfristen löper ut.

– Jag hoppas att det inte blir mer våld men jag är rädd att fler kan komma att dö i kväll om polisen rycker fram, säger Oxana Popova.

Sedan slutet på november har demonstranterna protesterat på Kievs gator för att visa missnöje mot att regeringen avvisat ett frihandelsavtal med EU för att i stället förhandla med Ryssland.

Onsdagen blev den mest våldsamma dagen hittills. Fyra demonstranter dödades av polisen medan en femte dog efter ett fall.