Rök ihop om skatten – direkt

Uppdaterad 2013-10-22 | Publicerad 2013-10-16

Pengar i fokus när Damberg (S) och Reinfeldt (M) inledde

Det blev en omedebart hård ordväxling om skatterna när partiledardebatten inleddes mellan statsministern Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg nu på morgonen.

– Det som ni är emot i höst är ni emot i vår, sa Reinfeldt

– Sverige behöver en ny riktning, kontrade Damberg

Så sent som i går sa Fredrik Reinfeldt att valrörelsen inte blir ett slag om skattesänkningar eftersom regeringen inte planerar ytterligare jobbskatteavdrag. Men bara ett par minuter in i morgonens debatt i riksdagen skapade skattefrågan hetta i kammaren.

– Hur många minuter vi än ger Mikael Damberg så kommer han aldrig att berätta vad som står i socialdemokraternas egen motion, att man vill höja skatten med 30 miljarder, inledde statsminister Fredrik Reinfeldt.

Damberg istället för Löfven

Mikael Damberg, som tar debatten i Stefan Löfvens ställe eftersom han saknar riksdagsplats, kontrade snabbt med att plocka upp ett tårtdiagram som visade hur mycket regeringen väljer att sänka skatterna, framför att satsa på skolan.

– 20 gånger mer väljer Fredrik Reinfeldt att låna till skattesänkningar än att satsa på skolan, men det är fel politik statsministern, Sverige behöver en ny riktning.

Statsministern kontrade då med att S både kritiserar regeringens skattesänkningar, men samtidigt lovar att inte riva upp dem om man vinner valet.

– Det som ni är emot nu i höst, det är ni för i vår, sa Fredrik Reinfeldt.

Här tog Mikael Damberg tillfället i akt att förvånat konstatera att det är underligt att statsministern kan vara upprörd över att man inte vill riva upp den politik som regeringen står för, det borde väl vara bra, påpekade han.

– Det är fascinerande att statsministern gör en så stor sak av att oppositionen inte vill riva upp varje del av  regeringens politik.

ANNONS