Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

al-Qaida misstänks ligga bakom politikermord

Publicerad 2013-07-26

Våldsamma islamister, med koppling till al-Qaida, anklagas för mordet på Muhammad al-Brahimi och en annan tunisisk oppositionspolitiker.

– De misstänkta är radikala extremister och några av dem tillhör Ansar al-Sharia, den största salafist-gruppen i Tunisen, säger inrikesministern Lotfi Ben Jeddou.

Tunisien höll på fredagen sorgedag efter mordet på Muhammad al-Brahimi. I Sidi Bouzid, al-Brahimis hemstad och födelseorten för det tunisiska upproret, var reaktionerna särskilt starka.

– Vi har inte valt regeringen, vi valde 217 representanter till en församling. al-Brahimi var en av dem. Han representerade rösterna från sin valkrets. Han representerade oss, säger aktivisten Abdelmoumen Bouzidi som bor i Sidi Bouzid, till TT.

"Regeringen har misslyckats"

För honom är dådet ett tecken på att den tunisiska övergångsregeringen misslyckats.

– Politikerna har inte hittat sätt att lösa landets problem, anledningen till att upproret startade. De har inte kunnat utföra sin mest grundläggande uppgift att garantera invånarnas säkerhet. Känslan av desperation blir bara större, säger Bouzidi.

I demonstrationerna efter al-Brahimis död skanderade många slagord mot det moderata islamistpartiet Ennahda (al-Nahda) som styr landet tillsammans med två sekulära partier.

Ennahda har anklagats för att ligga bakom mordet på al-Brahimi, bland annat av den mördade politikerns syster. Något Bouzidi förklarar med att det som största parti ses som ansvarigt för landets utveckling.

Flera likheter mellan morden

Medlemmar i samma oppositionsallians och ihjälskjutna av män på motorcyklar utanför sina hem: Likheterna mellan mordet på oppositionspolitikern Chokri Belaid för ett knappt halvår sedan och det på al-Brahimi är flera.

När inrikesminister Lotfi Ben Jeddou presenterade en första utredning av orsakerna bakom mordet pekade han ut samma militanta salafist, Boubaker Hakim, som ansvarig även för Belaids död. Han sade också att samma vapen ska ha använts vid båda morden.

Sammanlagt 14 våldsamma islamister, varav fyra sitter i fängelse, misstänks vara inblandade, enligt nyhetsbyrån AFP.

– De misstänkta är radikala extremister och några av dem tillhör Ansar al-Sharia, den största Salafist-gruppen i Tunisen, sade han,

Den politiske analytikern Sami Braheman säger till Reuters att också motivet torde vara detsamma: att få Tunisien demokratiska övergång att misslyckas.