Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Nya reglerna kom tre dagar senare

Publicerad 2013-09-28

HOPPADE MOT DÖDEN Den 84-åriga kvinnan ville få hjälp att flytta, men mötet med kommunens handläggare slutade i tragedi när hon gick ut på sin balkong och hoppade mot döden.

Den 84-åriga kvinnan tog sitt liv under mötet med biståndshandläggarna.

Tre dagar senare kom Socialstyrelsens nya vägledning om parboende.

– Alternativet att inte låta make/maka bo tillsammans finns inte. Det är en rätt, säger Helena Axestam, projektledare på Socialstyrelsen.

Vägledningen är framtagen på regeringens uppdrag av Socialstyrelsen och Boverket som hjälp åt kommuner som ska utreda ärenden om parboende.

Klarade sig inte själv

Redan 1 november 2012 trädde en lagregel om parboende i kraft genom socialtjänstlagen:

För den som beviljats eller ska beviljas boende i en särskild boendeform för äldre ska det ingå i skälig levnadsnivå att kunna sammanbo med make eller sambo.

– Före den nya lagregeln 2012 var det oklart vad som gällde och det fanns fall i regeringsrätten om att man inte hade rätt att flytta med. Nu har vi skrivit lite friare än lagtexten ger utrymme för om hur man ska göra utredningen och fatta beslutet, säger Helena Axestam.

Enligt den 84-åriga kvinnans familj hade hon önskemål om att få flytta till ett särskilt boende. Hon kände att hon inte längre klarade av att ta hand om sig själv och ville bo med sin man och hade därför kontaktat kommunen.

Torsdagen 12 september vid lunchtid var ett möte inbokat hemma i kvinnans lägenhet. Närvarande var  förutom två handläggare från kommunen också kvinnans bror.

Gick ut på balkongen

Kajsa Ljung, kvinnans barnbarn, som talat med brodern om vad som hände berättade i går i Aftonbladet att mormodern hade fört fram sina önskemål om hjälp.

– Men hon fick inte det besked hon hade hoppats på. Då hade hon rest sig upp och gått ut på balkongen.

När hennes bror följde efter ut på balkongen såg han, enligt barnbarnet, att hon låg på asfalten nedanför.

Polisen fick larm till adressen vid 13-tiden men kvinnan avled av sina skador.

Två krav

Två arbetsdagar senare, 16 september, publicerades "Rätten att fortsätta bo tillsammans i ett äldreboende".

För att kunna fortsätta att bo tillsammans även om en i förhållandet behöver särskilt boende ställs två krav:

Man ska ha bott varaktigt tillsammans - och båda ska klarläggas vilja bo tillsammans.

– Det är bara dessa två saker som ska prövas. Och om dessa kriterier uppfylls är parboendet en rätt, säger Helena Axestam.

Krångligare fall - till exempel när den som är biståndsberättigad är i behov av ett demensboende -  ska också lösas. Enligt rapporten med "särskilda krav på handläggarnas lyhördhet".

"...det ska så långt som det är möjligt tillgodose de önskemål som sökanden har" står det i vägledningen.

”Det är en rätt”

Enligt projektledaren har många kommuner bara små enkelrum i särskilda boenden och måste då hitta två bredvid varandra - eller bygga om.

– Det som varit i vissa kommuner är kanske mest praktiska problem, med det ska kommunerna lösa. Alternativet att inte låta make/maka bo tillsammans finns inte. Det är en rätt.

Socialnämnden i respektive kommun har också ett aktivt ansvar att informera de äldre om möjligheten till parboende.