Därför vill Kina besöka månen

Publicerad 2013-12-15

Kina jublar över framgångarna i rymden.

Samtidigt frågar sig omvärlden varför landet tagit det stora språnget till månen.

En teori är att landet ska leta efter den hypereffektiva energikällan Helium-3.

Kina lyckades på lördagen med en mjuk landning på månen. Det har inte gjorts sedan rymdkapplöpningens dagar på 1960- och 1970-talet då både USA och det forna Sovjetunionen framgångsrikt landade farkoster på månen. På söndagen släpptes filmen som visar hur den specialbyggda rymdfarkosten rullar ut på månens yta.

Enligt Kinas officiella deklarationer är målet att studera månens geologiska strukturer och samla in data – men också att leta efter naturresurser.

”Ingen hemlighet”

Ett av målen kan vara att undersöka det mytomspunna ämnet Helium-3.

– Kina har inte gjort någon hemlighet av deras intresse för Helium-3 med ursprung på månen, säger Harrison "Jack" Schmitt, geolog och expert på månens naturresurser, enligt CBS News.

Helium-3 produceras av solen och är mycket ovanligt på jorden men finns på månens yta.

Ämnet skulle teoretiskt sett kunna brytas på månen för att användas vid kärnreaktioner med mycket stor energiproduktion som följd. Hittills har problemet dock varit att det saknas lönsamma sätt att frakta hem ämnet till jorden.

Inför den kinesiska månresan sa en av projektets tekniska rådgivare:

– Det här kunde lösa människans energibehov för åtminstone 10 000 år framöver, säger Ouyang Ziyuan enligt BBC.

”Toppen av isberget”

Den pensionerade rymdexperten Sven Grahn säger att Kinas resa till månen är en del av en "långsiktig plan".

– Det har hållit på med det här programmet sedan 20 år tillbaka, säger han.

– Men samtidigt är de här experimenten bara toppen av isberget. De skickar upp väldigt mycket rymdfarkoster, de har ett eget navigationssystem i stil med gps och de har kommunikationssatelliter och militära satelliter.

Han är imponerad av Kinas agerande under lördagen.

– De bangade inte för att visa både start och landning och de direktsände allt. Det är väldigt kaxigt gjort. De känner sig oerhört säkra på att de skulle lyckas, det var bara pang på rödbetan, säger Sven Grahn.

Om att Kina utforskar Helium-3 säger han:

– Det har många talat om länge. Det skulle kunna vara en tänkbar energikälla och det är en intressant sak att leta efter. Det kommer de säkert att göra.

ANNONS