Läsarna: Varför ska alla betala för att vissa inte klarar spriten?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-06

Läsarna kritiska mot Göran Hägglunds förslag om höjd alkoholskatt

Aftonbladet.ses läsare rasar mot Göran Hägglunds förslag om att höja skatten på alkohol. ”Vill regeringen gynna hembrännare och spritsmugglare är det här rätt väg att gå”, skriver signaturen Snowman. Alkoholforskaren Jenni Cisneros Örnberg svarar på läsarkommentarerna.

Göran Hägglunds förslag om att höja alkoholskatten för att få bukt med ungdomsfylla och alkoholrelaterat våld får starkt mothugg i kommentarsfältet på Aftonbladet.se. En majoritet tycker att förslaget är ogenomtänkt och en slags kollektiv bestraffning. 80 procent av de över 60 000 som svarat på vår fråga tycker inte att skatten ska höjas.

Signaturen vaxjoleksing, 44 år, Växjö skriver:

”Höjd alkoholskatt leder till högre priser på alkohol. Detta leder i sin tur till att hembränningen kommer att öka, smugglingen av alkohol kommer att öka. Fler kommer att åka till Danmark och Tyskland för att köpa alkohol.”

Men det är inte självklart att alkoholinköpen flyttar utomlands vid en höjning av skatten, enligt alkoholforskaren Jenni Cisneros Örnberg.

- Det kostar att resa långt för att handla alkohol. Dessutom spelar närhets- och bekvämlighetsaspekten in. Människor vill hellre handla enkelt och nära, säger hon.

Ett bra exempel på ett land som redan har beslutat att höja skatten för folkhälsans skull är Finland.

- De sänkte först skatten under några år, men blev helt enkelt tvungna att höja den igen av folkhälsoskäl. Det blev för mycket skador. Det är klart etablerat att lägre av avgift för alkohol ger högre samhällskostnader.

Men forskarvärlden är inte överrens om att en skattehöjning alltid är den bästa medicinen mot skenande kostnader.

- Vissa forskare tycker att det är bättre att hålla alkoholpriset nere för att behålla köparna inom monopol som Systembolaget. Då får staten in skattepengar för samhällskostnader orsakade av alkohol, säger Jenni Cisteros Örnberg.

Göran Hägglund vill även förbjuda alkoholreklam riktad till ungdomar, något som flera läsare tycker är bra.

MsLoppa, 39 år, skriver:

”På flera tv-kanaler, som har ungdomar som målgrupp, görs det reklam för alkohol. Inte bra! Självklart påverkas såväl ungdomar som vuxna av denna reklam.”

Alkoholindustrin hävdar, enligt Jenni Cisneros Örnberg, att reklam inte leder till ökad konsumtion utan bara till att företagen tar marknadsandelar av varandra. Forskarvärlden hävdar motsatsen.

- Forskningen säger att reklam visst leder till mer positiva attityder och ökad konsumtion. Jag tror på ett totalförbud för alkoholreklam för att få effekt. Även reklam riktad mot vuxna påverkar unga.

Det finns också läsare som tycker att Hägglunds förslag är bra.

Signaturen Depplove, 20 år, Stenkullen, skriver:

”Höj skatten och ärligt, hade alkohol uppfunnits i dagens samhälle hade man klassat detta som en DROG !!!”

Även Peacemaker999, 45 år, vill förbjuda alkohol:

” I egenskap av klubbägare, nattklubbsvärd och dörrvakt så tycker jag att det är fascinerande att en substans som ligger bakom i princip allt våld , skit och elände som man sett genom åren är laglig. Fast den är väl kulturellt rotad i svenska folksjälen.”

Jenny Cisneros Örnberg tror inte på ett förbud utan på att arbeta på bred front med olika samhällspolitiska åtgärder.

- Enligt forskarna är de restriktiva åtgärderna mest effektiva. Monopol, begränsade öppettider, åldersgränser vet man fungerar. Men samtidigt är vi med i EU och måste anpassa oss till den marknaden, annars kan det bli problem med smuggelsprit.

Att en skattehöjning skulle vara fråga om en kollektiv bestraffning för några få individers problem att hantera spriten avfärdar hon helt.

- De största kostnaderna står inte missbrukarna för utan normalkonsumenterna. Det tycker jag är viktigt att lyfta upp. Ren behandling är billig i jämförelse med alla de kostnader som följer på alkoholrelaterat våld och trafikolyckor.