Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Dagmar Hagelins bödel inför rätta – 30 år senare

Chans för Argentina att göra upp med blodigt förflutet

”Den blonde dödsängeln” Alfredo Astiz infiltrerade Mödrarna, en organisation som krävde svar av militärjuntan om vart deras barn tagit vägen. Astiz påstod att hans bror försvunnit.

Ska den argentinske torteraren Alfredo Astiz äntligen få sitt straff?

När "dödsängeln" i dag ställs inför rätta är det en chans för svenska Dagmar Hagelin att få rättvisa.

Men också en senkommen möjlighet för Argentina att sopa de sista liken ur militärdiktaturens garderob.

Wolfgang Hansson.

När Alfredo Astiz dök upp hos Mödrarna vid Plaza Mayor blev de omedelbart förtjusta i den skönlockige ynglingen med den mjuka framtoningen.

Mödrarna var en organisation som bildats för att kräva svar av militärjuntan om vart deras barn tagit vägen. Astiz – som uppträdde under det falska namnet Gustavo Nino – påstod att hans bror försvunnit.

I själva verket var han utsänd av militärjuntan för att infiltrera "Mödrarna" och kidnappa de mest tongivande personerna.

Så blev han "dödsängeln".

Kidnappades till tortyrcentral

De kidnappade fördes till Marinens tekniska skola i Buenos Aires som förvandlats till tortyrcentral. Där fästes elkablar på deras bröst och könsorgan. Många våldtogs.

När förhören och tortyren inte gav mer bakbands de och flögs i helikoptrar eller Herkulesplan ut över Atlanten. Levande kastades de ut mot en säker död och vad militären hoppades ett perfekt försvinnande.

De hade inte räknat med att några av kropparna skulle sköljas upp på land.

Förväxlades med aktivist

Under militärdiktaturen 1976-1983 dödades minst 13 000 vänstersympatisörer. Av dessa stod Astiz gäng vid Marinens tekniska skola för en femtedel.

Svenskan Dagmar Hagelin dödades troligen av misstag. Astiz förväxlade henne med en nästan dubbelt så gammal aktivist. Hagelins kropp har aldrig återfunnits.

Länge såg Astiz och hans gäng ut att klara sig. Efter juntatiden utfärdades en allmän amnesti. Ingen orkade ta itu med juntatidens övergrepp.

– Jag följde bara order och skyddade landet från extremister, var Astiz försvar.

Mördade nunnor

Astiz begärdes häktad av Sverige. Han dömdes i sin frånvaro i Frankrike för mord på några franska nunnor. På hemmaplan blev han avskedad ur marinen sedan han i en tidningsintervju skrutit om sin bödelroll.

”Jag är Argentinas bäst tränade i att mörda. Jag kan döda vilken politiker eller journalist som helst”, sa Astiz.

Mot rättvisan var han immun. Tills Argentinas Högsta domstol för några år sedan ogiltigförklarade amnestin.

Över 30 år efter att brotten begicks står nu den i dag 58-årige Astiz och 18 andra marinofficerare åtalade för sin roll i ett antal av morden.

Intressant blir att se om Astiz slutligen är redo att själv berätta om morden och tortyren. Och om vad som hände med Dagmar Hagelin.

En början i vad som kan bli Argentina uppgörelse med sitt blodiga förflutna.

Fortfarande är det många mammor som undrar vart deras barn tog vägen.