”Ett vemodigt farväl”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-18

Barnen om sista sommaren på Fårö

FÅRÖ. Om några dagar kan det var klart.

Ingmar Bergmans hus på Fårö säljs – och barnen är inte med och bjuder.

– Det har varit ett vemodigt farväl den här sommaren, säger sonen Lill-Ingmar Bergman.

På torsdag går tiden ut för den som vill lägga bud på Ingmar Bergmans fastigheter på Fårö. Auktionshuset Christies i London har tidigare sagt att värdet kan vara så högt som 100 miljoner kronor.

Huset Hammars, där mästaren Bergman levde och verkade under flera decennier, var samlingspunkten för Bergmans stora familj. Här tillbringade barnen sina somrar.

Men nu är det slut med det. Inget av barnen väntas köpa någon av fastigheterna.

Samling hos mäklaren

– Nej, det är ingenting som är aktuellt, säger sonen Daniel Bergman.

I stället har barnen tagit farväl av sitt Fårö. Både Linn Ullman, Lena Bergman och sonen Lill-Ingmar har tillbringat sommaren i pappas hus på ön.

– Det har varit tufft, präglat av en farvälkänsla. Oavsett vad som händer kommer det aldrig att bli sig likt, säger Ingmar Bergman.

På fredag samlas Bergmans åtta barn hos mäklaren i Stockholm för att ta ställning till buden. Men pappas önskan att husen ska säljas till högstbjudande på auktion ska så långt det går respekteras.

– Vi har full rätt att bestämma, det kommer aldrig bli något Disneyland av platsen, säger Ingmar Bergman.

Viktig biograf

Det enda som inte säljs av Bergmans ägor på Fårö är biografen dit regissören under många år gick varje dag för att se på film.

– Jag har kämpat för att fars biograf ska bevaras intakt. Den ingår inte i försäljningen och det tycker jag är den viktigaste kulturgärningen. Nu måste vi hitta någon som kan förvalta den, säger Lill-Ingmar.

Fåröborna väntar med oro och nyfikenhet på vem som ska ta över.

Ingen köpare har givit sig till känna – än så länge.