Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Swatoffensiv över ”inom 2-3 dagar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-31

Kriget i Swatdalen kan snart vara över.

Pakistans armé säger att man återtagit full kontroll över Swatdalens största stad Mingora och att talibanerna ska fångas – döda eller levande.

– De kommer att elimineras var vi än hittar dem, säger ett militärbefäl till AFP.

I en dryg månad Swatoffensiven skakat Pakistan.

Nära 2,4 miljoner människor har fått fly undan den senaste månadens strider mellan armén och talibanrebeller i Swatdalen.

Nu kan dock de blodiga striderna, där senast i går ett 40-tal dödades, snart få ett slut.

"Upprensat om två-tre dagar"

I lördags meddelade armén att man återtagit full kontroll över Swatdalens största stad Mingora och inom ett par dagar tror sig Pakistans armé kunna avsluta offensiven mot talibanerna i Swatdalen.

– Insatserna i Swat, Buner och närliggande områden har blivit nästan fullständigt framgångsrika. Bara fem till tio procent av jobbet återstår och förhoppningsvis kommer motståndsfickorna att vara upprensade inom två till tre dagar, påstod Syed Athar Ali, högste tjänsteman vid Pakistans försvarsdepartement, vid en säkerhetskonferens i Singapore på söndagen.

Men upprorsledarna har man dock ännu inte fått fatt i. Pakistan utfäste i fredags en belöning på 600 000 dollar för Swattalibanernas ledare Fazlullah, död eller levande.

"De kommer att elimineras"

– De kommer att elimineras var vi än hittar dem. Vi tror att de befinner sig någonstans i bergen, sade ett militärbefäl anonymt till AFP.

Ett ännu högre pris – fem miljoner dollar – har satts av USA på Baitullah Mehsud, högste ledare för den pakistanska talibanrörelsen TTP som Swattalibanerna sorterar under. Mehsud har pekats ut som ansvarig för mordet på förra premiärministern Benazir Bhutto i december 2007 och en lång rad attentat i landet – senast mot en polisbyggnad i Lahore i onsdags.