Europas stormakter möts om krisen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-22

Ledarna för Europas största ekonomier samlades i Berlin på söndagen för att inför G 20-mötet i London i april försöka enas om en gemensam strategi mot finanskrisen.

Berlinmötet följer efter en vecka då finansmarknaderna återigen har fallit av rädsla för att fler banker ska behöva förstatligas för att inte kollapsa.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill fokusera på långsiktiga ekonomiska reformer i toppmötet med ledarna från Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och Nederländerna och undvika att mötet domineras av akut krishantering.

Press att visa framsteg

Europas ekonomiska stormakter står under press att visa framsteg efter de utfästelser de gjorde på G 20-mötet i Washington i november förra året, då de sjösatte en handlingsplan för att bekämpa finanskrisen och förhindra nya ekonomiska härdsmältor i framtiden.

Sedan dess har krisen fördjupats i både Europa och USA. Många regeringar har tvingats till gigantiska räddningspaket som väckt farhågor om ekonomisk protektionism. EU-kommissionen har uttryckt farhågor kring Frankrikes, Italiens och Spaniens planer på att skydda sina bilindustrier.

”Göra kapitalismen moralisk”

Före toppmötet sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy att han inte tänker acceptera någon ”svag kompromiss” i Berlin.

– Krisens våldsamhet, dess djup, kräver verkligt grundläggande förändringar. Vi måste starta om kapitalismen från grunden, göra den mer moralisk. Det är därför jag vill se ett reellt svar.

TT-Reuters-AFP