Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Energisamtalen havererade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-26

Maud Olofsson: Det är inte meningsfullt att fortsätta diskussionerna

Samtalen om Sveriges framtida energipolitik bröt samman på torsdagen.

Fortsatta samtal med oppositionen är meningslösa, enligt regeringen.

Efter ett femte försök att få till en energiuppgörelse mellan regeringen och oppositionen meddelade näringsminister Maud Olofsson (C) på torsdagskvällen att förhandlingarna brutit samman.

– Vi har känt att vi från vår sida haft en stor öppenhet i de här förhandlingarna men vi kan inte säga att vi har fått tillräckligt med besked för att vi ska kunna gå vidare, sade Olofsson på en presskonferens efter de strandade förhandlingarna.

”Kom med ultimatum”

De främsta orsakerna till att fortsatta samtal nu lagts på hyllan är att man inte kunnat enats kring klimatmålen samt att oppositionen inte velat svara på hur man ställer sig till att bygga ny kärnkraft, enligt Olofsson. Men företrädare för oppositionspartierna hävdar att regeringen aldrig varit intresserad av att få till en överenskommelse över huvud taget.

– Det blev uppenbart under förhandlingarna att regeringen aldrig hade någon ambition att nå fram till en bred, blocköverskridande överenskommelse, sade Tomas Eneroth, Socialdemokraternas förhandlare, till TT.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är av samma uppfattning.

– Vi uppfattar det som att Maud Olofsson och regeringen nu kommit med det ultimatum som vi egentligen har förväntat oss hela tiden, sade Eriksson till TT.

Regeringen fortsätter

Eriksson är bland annat kritisk till att regeringen delar oppositionens analys kring det framtida elöverskottet och ändå vill tvinga fram ett beslut om ny kärnkraft.

TT: Stämmer det att oppositionen vägrat säga ja eller nej till ny kärnkraft?

– Vi vill ju inte bygga ny kärnkraft, men vi behöver inte svara på den frågan eftersom den är alldeles för tidigt väckt. När vi har pressat regeringens förhandlare så har även de sagt att före 2015 behövs det inget beslut om ny kärnkraft, sade Eriksson.

Ytterligare en fråga som tydligt skilt parterna åt under förhandlingarna, och där man inte kommit överens, är synen på naturgas.

– Regeringen har sagt att om företag är intresserade av att investera i naturgasnät är de beredda att säga ja och det är inte vi. Vi tycker att politiken ska driva på energifrågan till ett mer hållbart system i framtiden, säger Eriksson.

Regeringen kommer nu fortsätta att arbeta med sin energipolitik utifrån den överenskommelse som de borgerliga partierna redan har gjort.

Malin Ekmark/TT