Så hittar du de billigaste böckerna

Uppdaterad 2013-02-22 | Publicerad 2009-03-13

Som student gäller det att hålla hårt i slantarna.

Tema Utbildning tipsar om hur du hittar de billigaste böckerna.

Som student är det inte alltid lätt att få pengarna att räcka till. Enligt Sveriges förenade studentkårers uppskattning gör en vanlig student av med ungefär 800 kr i månaden på litteratur och annat material som krävs för att kunna plugga.

Den som är smart försöker alltså köpa sin litteratur så billigt som möjligt. Här finns hundratals kronor att spara. En snabb sökning på bokfynd.nu på kurslitteraturen till en mattematikkurs kan skilja flera hundra kronor på de största internetbutikerna. Överlag är det oftast billigare att köpa kurslitteraturen via internet än i en vanlig butik.

- Internet har gjort konkurrensen hårdare mellan de som säljer böcker, vilket lett till pressade priser. Frakter hem till dörren är så låga att det inte ens är någon förtjänst där att gå ner till stan och köpa boken instället för att beställa över nätet, säger Fredrik Öhman, grundare av sajten stubok.net där vem som helst kan sälja och köpa begagnad kurslitteratur.

Köp begagnat

Ett alternativ till att köpa litteraturen på internet är att försöka få tag på andrahandskopior av böckerna. Det betyder att du köper böckerna från någon som kanske läst samma kurs tidigare. Andrahandsböcker finns till försäljning på flera sidor på internet men vissa studentkårer har fysiska affärer för andrahandsböcker. Ett tips är att kolla med studentkåren vilket som är det vanligaste sättet att köpa och sälja andrahandslitteratur på deras universitet eller högskola.

Men det finns en del saker man bör tänka på när man handlar sina kursböcker i andra hand.

- Var alltid försiktig. Finns tyvärr folk där ute som har till uppgift att lura andra på pengar. Se alltid till att ha uppgifter på den du köper av. Ett namn och ett kontonummer är alldeles för lite, tipsar Fredrik Öhman.

Se upp med upplagan

I vissa ämnen spelar det stor roll vilken upplaga av boken du använder. Därför är det en bra idé att fråga någon som är ansvarig för kursen innan du köper en gammal upplaga av en bok. Ibland funkar det lika bra med en äldre upplaga. Det kan vara ett bra sätt att spara lite pengar eftersom äldre upplagor oftast är billigare.

Låna på bibliotek

Mycket av den kurslitteratur du behöver finns att låna på högskolan eller universitets bibliotek. Att låna böckerna här är naturligtvis gratis, men eftersom det finns många fler studenter än det finns kopior av böckerna behöver du vara ute i väldigt god tid för att få låna den bok du behöver. På många universitetsbibliotek finns böcker att låna per timme. Det kan vara en lösning om kronorna inte räcker till för att köpa alla böcker du behöver.

Hanna Eriksson, Minimedia